Policie chytla českého obchodníka se zbraněmi

Do rukou policie padl na bruselském letišti český obchodník se zbraněmi. Dalibora Koppa obvinili z pokusu nelegálně vyvézt munici do Iráku. Muž měl být údajně napojen i na arabské teroristické organizace.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová uvedla, že prostřednictvím ministerstva zahraničí bude požádáno o vydání Koppa do Česka." Pokud bude odsouzen, hrozí mu až deset let vězení.

Koppa zadrželi krátce před 06:30 při návratu do Česka na základě mezinárodního zatykače, který vydal předloni v září Městský soud Brno, a na základě spolupráce Útvaru a Interpolu.

Stíhání Koppa pro trestný čin porušování předpisů o zahraničním obchodování s vojenským materiálem zahájili detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v dubnu 2004.

Soudce Městského soudu Brno na něj ale tehdy neuvalil vazbu, čehož Kopp podle Kosinové využil k tomu, že z Česka vycestoval do Libérie. Kosinová dále připomněla, že na základě informací Interpolu byl Kopp v Libérii zadržen a byla na něj uvalena vydávací vazba, ze které byl ale na kauci propuštěn.

Kopp měl údajně prodávat linku na výrobu kulometu

Čeští policisté Koppa zatkli v dubnu 2004 na Znojemsku kvůli plánovanému vývozu munice do Iráku. Při prohlídce jeho firmy objevili linku na výrobu střeliva, kterou obchodník dovezl a provozoval bez povolení.

V obchodních aktivitách údajně pokračoval i v Libérii. Podle médií se chystal v této a v dalších afrických zemích podléhajících zbrojnímu embargu prodat linku na výrobu těžkého kulometu a několik tisíc nábojů do lehkého děla.

O Koppův případ se údajně zajímal i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a představitelé OSN. "Pan Kopp je považován za velké nebezpečí pro mír v celé západní Africe," řekl loni v břenu Lidovým novinám příslušník Interpolu David Rodr. Podle něj se o Koppovu kauzu osobně zajímal i generální tajemník OSN Kofi Annan.

Kopp byl údajně napojen i na arabské teroristické organizace. Podle listu jednal s arabskými obchodníky o dodávce zbraní pro militantní palestinské hnutí Hamas. Kopp měl v letech 1995 a 1996 jednat s arabskými obchodníky o vývozu 25.000 samopalů a 12 milionů nábojů na Blízký východ. Aby se obchod dal hůře vysledovat, měla zboží koupit jemenská firma, která je následně prodala do Iráku. Teprve poté měly zbraně a munice skončit v rukou Hamasu.

MfD se odvolala na zprávu Bezpečnostní informační služby, která Koppovy aktivity sledovala. Nebylo ale jasné, zda se nakonec obchod uskutečnil. V knize jednoho německého novináře, který mapoval činnost německé tajné služby, se však o podobném obchodu píše jako o realizované transakci.

Hospodářské noviny zase v minulosti napsaly, že Kopp hodlal přepravit z Kazachstánu do Česka marihuanu a stovky samopalů. Kopp se stýkal s bývalým velvyslancem Česka v Kazachstánu Miroslavem Andrem, který byl z diplomatické funkce v roce 2002 odvolán. Ukázalo se totiž, že v rámci vojenské rozvědky řídil někdejšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu, který byl obviněn v souvislosti s předražováním zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů. Srba si v současnosti odpykává osmiletý trest za přípravu nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové, která o něm psala.

LIDOVKY

obsah | Česká republika