Čeští zástupci v Konventu EU

O třech zástupcích, kteří budou reprezentovat Českou republiku v nově sestavovaném Konventu Evropské Unie se rozhodlo koncem minulého týdne. Na jejich volbě se podílely dominantní strany české politické scény ČSSD a ODS a těsně před svým rozpadem také čtyřkoalice. Podle předchozí dohody měla ČSSD vybrat zástupce z řad vlády, ODS z Poslanecké sněmovny a čtyřkoalice ze Senátu. Volby vládního a sněmovního zástupce proběhly poměrně rychle a podle očekávání hladce. ČSSD nominovala úřadujícího ministra zahraničí Jana Kavana a ODS svého stínového ministra zahraničí Jana Zahradila. Své rozhodnutí pozdržela jen vnitřně rozháraná "čtyřka", která snažíc se do poslední chvíle najít východisku z vyhrocující se interní situace, dlouho nedokázala přijít se všemvyhovujícím kandidátem. Mezi horkými favority čněl zejména rektor olomoucké Univerzity Palackého a známý anglista Josef Jařab. Příslovečné slovo však nakonec padlo na populárního a v Evropě také poměrně proslulého nestranického senátora Josefa Zielence. ˝Dohodli jsme se na tom, že to je místo, které patří stínovému ministru zahraničí čtyřkoalice, a tento návrh podporuji,˝ prohlásil nakonec sám Jařab.

Za každého z uvedených zástupců byl rovněž určen náhradník, který by jej v případě nutnosti mohl v Konventu zastoupit. Josefu Zielencovi bude jistit záda František Kroupa z KDU-ČSL, Janu Zahradilovi stranický kolega Petr Nečas a Janu Kavanovi politický ředitel ministerstva zahraničí Jan Kohout.

Tři členy vyšle do Konventu každá členská i kandidátská země EU. Ve všech případech bude jednoho z nich volit vláda a dva parlament. O existenci Konventu se v prosinci loňského roku rozhodlo na summitu EU, který se konal v bruselské čtvrti Laeken. Do jeho čela byl zvolen bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d˝Estaing. Svou činnost zahájí shromáždění již v březnu tohoto roku. Hlavní náplní této činnosti bude příprava návrhů zásadních reforem Evropské unie a následně i práce na konceptu "Ústavy Evropské unie". Premiér ČR Miloš Zeman ohodnotil ideu Konventu mnohoznačnou frází: ˝Jako nečlenský stát se nemůžeme účastnit rozhodovacího procesu, budeme se tedy zúčastňovat alespoň procesu vytváření snů.˝

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Česká republika