ODS vede dál Václav Klaus

Víkendový kongres ODS v Ostravě nepřinesl velká překvapení. Předsedou byl 4. listopadu podle očekávání opět zvolen Václav Klaus, a to hlasy více než devadesáti procent delegátů. Místopředsedy se stali Petr Nečas a Ivan Langer, kteří své funkce obhájili, Miroslav Beneš, jenž se do vedení vrací po dvouleté přestávce, a stínový ministr zahraničí Jan Zahradil, který je v této funkci nováčkem. Vrcholnou funkci ve vedení ODS naopak opustila někdejší předsedkyně Senátu Libuše Benešová. Miroslav Macek na funkci místopředsedy rezignoval v září. Uvedl tehdy, že již nechce kandidovat. Jeho rozhodnutí zřejmě urychlily informace tisku, že za několikamilionovou provizi radil rakouské bance Erste při privatizaci České spořitelny.

Václav Klaus ve svém hlavním projevu zdůraznil, že hlavní prioritou strany bude vyhrát v příštím roce volby a jeho osobním cílem pak vést ODS do zásadního volebního střetu. "Volby chceme a musíme vyhrát. Nemůžeme mít žádný jiný, žádný menší cíl," prohlásil šedesátiletý Klaus, který v čele strany stojí nepřetržitě deset let. Současně řekl, že v případě volebního neúspěchu by z toho vyvodil osobní odpovědnost. "My nejsme stranou jednoho muže," měl potřebu zdůraznit ve svém nejemotivnějším, třetím projevu před volbou předsedy. Právě toto tvrzení se vśak často objevuje.

Zatímco volba předsedy byla jednoznačnou záležitostí, hlasování o místopředsedech bylo dramatické, trojkolové. V prvním kole nebyl zvolen nikdo z navržených deseti kandidátů, vypadli poslanci Oldřich Vojíř a Kateřina Dostálová. Ve druhém kole se místopředsedy stali šestatřicetiletý Nečas a osmatřicetiletý Zahradil, do dalšího klání již nepostoupila Benešová. Nejvíce museli o své funkce bojovat pětačtyřicetiletý Beneš se čtyřiatřicetiletým Langrem, kteří byli zvoleni až ve třetím kole. Do závěrečného klání s nimi postoupil předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Podle ČSSD a komunistů není nové vedení ODS změnou. Čtyřkoalice se obává, že volba Jana Zahradila je posunem v zahraniční politice. Stínový ministr zahraničí ODS je totiž podle politiků Unie svobody a KDU-ČSL znám problematizováním členství České republiky v EU. Na kongresu ODS se však na druhé straně mluvilo o vstupu do Evropské unie jako o jediné možnosti.

(lw)

obsah | Česká republika