Koller vyrovnal střelecký rekord Puče

Po 10 minutách zápasu a poměrně pohodlně byl vyrovnán fotbalový rekord, který vydržel 67 let. Český útočník Jan Koller dal v přátelském zápase ve Slovinsku svůj 34. gól za reprezentaci a dohnal Antonína Puče, legendárního předválečného kanonýra.

Pocit rekordmana si Koller ještě osladil tím, že gól číslo 34 přispěl k vítězství: Česko vyhrálo ve Slovinsku 3:0, další góly dali premiérovými trefami za národní tým Tomáš Jun a Jan Polák.

Na den přesně 6 let trvala Kollerovi rekordní sbírka gólů. Poprvé se trefil 9. února 1999, ve středu bylo stejné datum roku 2005.

Jak Puče dohnal? Jiránkovu hlavičku z 10. minuty před něj vyrazil gólman a on zblízka propálil míč do sítě. "I tehdy v Belgii, kdy jsem se trefil poprvé, byla zima, i tehdy se vyhrálo," líčil Koller. "Dnes to byl jednoduchý gól, už mi na mobil přicházejí gratulace."

31letý Koller hrál proti Slovincům jen první půli, ale v jejím závěru mohl Puče překonat: střílený centr Jankulovského kuriózně podbřiškem usměrnil na branku, gólman však střelu chytil.

I tak rekord v blízké budoucnosti zřejmě díky vysokému útočníkovi padne. V jednom se zatím dávnému předchůdci nevyrovnal: Puč v roce 1934 skóroval ve finále mistrovství světa. Na totéž dostane Koller šanci v příštím roce, pokud se Česko probije na šampionát.

I kdyby se to nepodařilo, už jen dorovnáním rekordu graduje Kollerův pohádkový příběh. Úctyhodný počet gólů nastřílel muž, který ještě v dospělém věku na vrcholový fotbal nemyslel. Jako 20letý byl brigádníkem v bance, dnes o něm reprezentační kouč Karel Brückner tvrdí, že bude hrát i bez formy: "Jenda je v podstatě neubránitelný.

Rekordy moc nesleduju, ale teď jsem rád i za něj."

Čerstvý rekordman míní: "Brzy můj rekord smete Milan Baroš."

Kollerův parťák z útoku skóroval za Česko 21krát. Barošovi je teprve 23 let, v tomto věku Koller neměl ani jeden reprezentační start.

Rekordních 34 gólů střelce Jana Kollera

34 gólů nastřílel přesně za 6 let: od 9. února 1999 do 9. února 2005. Potřeboval 61 zápasů, v nichž odehrál 4125 minut. Pro srovnání: Antonín Puč, jehož rekord Koller srovnal, potřeboval k témuž počtu zásahů o zápas méně, ale hrál v nich 5107 minut.

První gól

Belgie - Česko 0:1, přátelský zápas, 9. února 1999. 1. zápas za reprezentaci = 1. gól. V 73. minutě přátelského utkání v Belgii se debutant v národním týmu zmocnil míče, vyhnul se skluzu soupeře a zamířil k tyči.

Nejkrásnější gól

Česko - Rakousko 4:0, kvalifikace ME 2004, 2. dubna 2003 Baroš vypíchl pro Kollera míč, ten běžel sám na gólmana: už se zdálo, že mu balon odskočí, ale útočník si ho před brankářem stáhl pod sebe, udělal kličku a střílel do prázdné branky.

Nejdůležitější gól

Česko - Nizozemsko 3:2, ME 2004, 19. června 2004 Kollerův gól nastartoval obrat v jednom z nejkrásnějších zápasů reprezentace. Ve 24. minutě snížil po Barošově přiťuknutí do odkryté branky na 1:2, Česko zvítězilo 3:2 a ve druhém ze tří zápasů ve skupině si zajistilo postup do čtvrtfinále.

FILIP SAIVER, JAN PALIČKA

obsah | Česká republika