Lídři koalice se nedohodli

Koaliční partneři se ve středu večer nedohodli. Podle premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) lidovci jen hledají záminky k rozbití koalice. Očekává tak demisi lidoveckých ministrů. Šéf lidovců Miroslav Kalousek to ale odmítá a stále tvrdí, že nejvhodnějším řešením je demise premiéra Grosse. Vláda přitom pokračuje dál.

Podle Grosse je logické, že o rezignaci nyní sami požádají lidovečtí ministři. Šéf lidovců Miroslav Kalousek ale po bouřlivém jednání uvedl, že svým ministrům KDU-ČSL odejít z vlády nedoporučuje.

Gross ještě vidí možnost dohody. Dnešní návrhy lidovců však označil za ponižující vůči nejsilnější vládní straně.

Postní dohoda

Jednání o budoucnosti koaliční vlády začalo v prostorách Sněmovny v 17 hodin a skončilo až po 20. hodině. Lídři jednali o řešení krize, kterou vyvolaly nevyjasněné majetkové poměry premiéra Grosse (ČSSD) a jeho rodiny. Lidovci šli na jednání s prohlášením, které nazvali Postní dohoda.

Lidovci chtěli, aby Šárka Grossová zcela přestala podnikat. Dále navrhovali, že se nebudou do Velikonoc - sjezdu ČSSD a konce půstu - k vnitřním věcem ČSSD vyjadřovat. Řekl to ve středu večer místopředseda lidovců Jan Kasal. Podmínky podle něj soc. dem. "nepřijala s nadšením".

Šéf poslaneckého klubu soc. dem. Michal Kraus v ČRo Radiožurnálu řekl, že ČSSD chce zřejmou dohodu, žádný odklad do Velikonoc.

Těsně před schůzkou K9 se senátoři ČSSD po vzoru svých poslaneckých kolegů postavili za setrvání úřadujícího šéfa strany Grosse v premiérské funkci.

S lidovci by odešli i unionisté

Prezident Václav Klaus, který Grosse a Kalouska vyzval k hledání schůdného řešení, zatím nebude na vývoj krize reagovat. "Prezident republiky na základě mediálních zpráv o výsledku koaliční nedohody ČSSD a KDU-ČSL neučiní žádný unáhlený soud," sdělil mluvčí Hradu Petr Hájek. Klaus předpokládá, že během čtvrtečního dopoledne ho budou o aktuální situaci Gross a Kalousek informovat.

Unionisté už oznámili, že nezůstanou v kabinetu s ČSSD, pokud z něho odejde KDU-ČSL a Grossova vláda bude závislá na komunistech. Sociální demokraté jsou připraveni vládnout i sami. Jejich menšinový kabinet by podle Grosse hledal podporu napříč Sněmovnou a nemusel by znovu žádat poslance o důvěru.

Lidovci a sociální demokraté před středeční schůzkou tvrdili, že nemají důvod měnit své požadavky. Zároveň ale nevylučovali, že prostor ke kompromisu ještě existuje.

Pochybnosti spojené s Grossovou rodinou podle KDU-ČSL nevyřeší odchod jejich ministrů. Oznámení, že Šárka Grossová ukončí společný projekt se stíhanou podnikatelkou Libuší Barkovou, považují za správný krok, problém to ale neřeší. Sociální demokraté se semkli kolem Grosse a tvrdí, že pokud mají lidovci k premiérovi takovou nedůvěru, pak nemají ve vládě co dělat.

Občanští demokraté i komunisté zatím vyčkávají, jak se roztržka mezi sociálními a křesťanskými demokraty vyvine. ODS je připravena vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě.

(trj), PRÁVO

obsah | Česká republika