Co se změnilo za zdmi Pražského hradu

Václav Klaus je půl roku hlavou státu. Za tu dobu se Hrad výrazně změnil. Z velké části se obměnilo osazenstvo kanceláře. Novou podobu dostávají hradní prostory.

Z Pražského hradu přicházejí dva zcela rozdílné obrázky popisující proměnu tamních poměrů. Lidé, kteří přišli za Václava Havla, mluví o "despotickém" Klausovi, který vyměnil všechno, co připomínalo dobu jeho předchůdce: od nástěnných maleb v kanceláři prezidenta až po číšníky. Nové vedení Hradu si naopak často přisadí: prezidentská kancelář dříve pracovala neefektivně a špatně a to vše je třeba změnit.

''Havlovi lidé'' nejsou vítáni

Z rozhovorů s několika pracovníky Hradu - jak současnými, tak minulými - lze získat představu, co se vlastně za zdmi Pražského hradu v posledních měsících odehrává.

Tak především: prezident Klaus chce mít na rozdíl od volnomyšlenkářského Havla všechno a všechny pod svou kontrolou. Chce všechno vidět, chce schvalovat či zamítnout i nepatrné změny - jako kdyby neměl celý aparát spolupracovníků, na něž by se mohl spolehnout. Podle kancléře Jiřího Weigla je právě tohle pro Václava Klause typické - být o všem informován.

"Má to však svoji daň," oponuje .jeden ze současných pracovníků Hradu, který si přál zůstat v anonymitě. "Pozornost rozmělňuje na nedůležité detaily a to ho vysiluje. Navíc jeho neustálé kontrolování vyvolává u podřízených ětí."

Ráno, ještě před příchodem do práce, se s prezidentem obvykle telefonicky spojí jeho nejbližší, mezi které patří šéf tiskového odboru Petr Hájek, kancléř Weigl či osobní tajemník Ladislav Jakl. Při poradách bývají ostatní pracovníci mnohdy jen čekateli na úkoly, o kterých je předem rozhodnuto. Lidé z Havlovy éry se stávají pro nové šéfy hradní kanceláře stále méně důvěryhodní. Řada z nich proto už odešla sama, jiní byli přeřazeni na méně kvalifikovanou práci. Místo, kam se někdejší zaměstnanci po odchodu z Hradu často uchylují, je Černínský palác. Někteří dosáhli až na posty velvyslanců, což by měla být cesta i pro odcházejícího Klausova mluvčího Tomáše Klvaňu.

Do práce před devátou

Nový prezident nasadil v prvních měsících skutečně vysoké pracovní tempo, které kontrastovalo s unaveným tempem na konci prezidentování Václava Havla.

Zatímco Havel se v některé dny na Hradě v podstatě jen "zastavil" a spolupracovníci ho často do různých setkání či rozhovorů nutili, Klaus chodívá do práce před devátou a spoustu aktivit plánuje i na víkend. Ale po několika měsících toho bylo i na sportovně založeného Klause moc a kvůli přechozenému virovému onemocnění zkolaboval. Teď odpočívá na zámku v Lánech. Musel zrušit například přijetí japonského premiéra či účast na vzpomínkových akcích k srpnu 1968.

Dva prezidenti, dva různé přístupy

VZTAH S VLÁDOU:

Václav Havel

Silně podporoval vládní proevropskou politiku.

Václav Klaus

Názorově se s vládou rozchází, ať v pohledu na Evropskou unii, či reformu veřejných financí.

VZTAH K VEŘEJNOSTI:

Václav Havel

V závěru prezidentství se držel spíše v ústraní, jeho popularita klesala.

Václav Klaus

Rozjel spanilé jízdy, jeho popularita šla prudce nahoru.

VZTAH K ZAHRANIČÍ:

Václav Havel

Pevný spojenec USA, v zahraničí byl velice ctěn, zasloužil se o dobré jméno České republiky.

Václav Klaus

Kvůli názorům na válku s Irákem se rozešel s USA, v Evropě naráží se svými euroskeptickými názory.

MILOSTI:

Václav Havel

Za dobu svého působení udělil téměř dva tisíce milostí. Některé z nich byly značně kontroverzní.

Václav Klaus

Avizoval, že s milostmi bude šetřit, prvních několik desítek jich už odmítl.

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | Česká republika