Klaus chce dočasného předsedu sněmovny

Lídři stran se sešli s Václavem Klausem na Hradě. Prezident jim předložil svůj návrh obsadit místo šéfa sněmovny pouze dočasně někým z ČSSD. ODS odpoledne prohlásila, že chce, aby takový předseda nemohl neovlivňovat výběr premiéra.

Klaus parlamentní strany vyzval, aby se do čtvrtka vyjádřily, za jakých podmínek jsou ochotny oddělit jednání o sněmovně od rozhovorů o nové vládě. Strany mají podle dostupných informací v pátek naformulovat podmínky, za nichž jsou ochotni oddělit jednání o sněmovně od rozhovorů o nové vládě.

Klaus po dnešní společné schůzce na Pražském hradě pouze oznámil, že do pátku mají politici pracovat na detailech "prozatímního" plánu, který by umožnil v pondělí po šesti neúspěšných pokusech konečně zvolit předsedu dolní komory.

"Naformulovali jsme celou řadu možností. Neuzavřeli jsme toto jednání," řekl prezident novinářům bez dalších podrobností. Poznamenal pouze, že do páteční schůzky "ještě něco odpracujeme na formulaci možných detailů, podmínek, garancí tohoto jistého prozatímního řešení v Poslanecké sněmovně".

Strany odpoví Klausovi ve čtvrtek

Za pozitivní považuje, že šéfové ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a Strany zelených reagovali na předložené návrhy vstřícně a pozitivně. ODS se po odpolední tiskové koferenci vyjádřila, že bude požadovat, aby případný předseda Poslanecké sněmovny s časovým mandátem podal demisi dříve, než měl možnost jakýmkoli způsobem ovlivnit pověření nového předsedy vlády při třetím pokusu o sestavení kabinetu.

Šéf ODS Mirek Topolánek zdůraznil, že případný mandát nové české vlády by měl přesáhnout minimálně horizont prvního pololetí roku 2009, kdy bude Česko předsedat EU. Jakoukoli vládu, která by končila před tímto předsednictvím, považuje Topolánek za nesmyslnou. Naznačil, že pokud by se nepodařilo na této podmínce dohodnout, bude chtít ODS předčasné volby v příštím roce.

Předseda KSČM Vojtěch Filip telefonicky řekl, že do čtvrtečního večera mají všechny strany přijít s podmínkami, za kterých by byly ochotny přistoupit na oddělení jednání o sněmovně a o nové vládě.

Podmínky pak budou náplní páteční schůzky lídrů s prezidentem. "Pokud ale dojde k dohodě mezi ODS a ČSSD, bude pak páteční schůzka pouze zdvořilostní," uvedl Filip. Jeho strana zveřejní své podmínky na čtvrteční tiskové konferenci.

Klaus zdůraznil, že se dnes soustředili výhradně na situaci ve sněmovně, vůbec neřešili otázku nové vlády. "Toto jednání není žádnou blokací, náhražkou jiných dalších politických jednání mezi zástupci těchto pěti politických stran směřujících k celkovému řešení... Je pokusem o jejich doplněk, je pokusem udělat jistý malý krok, který by byl zprůchodněním dnešní patové situace," prohlásil.

Na tiskové konferenci tlumočil výsledky jednání pouze prezident. Jediný z pěti lídrů parlamentních stran, s nímž mohli novináři po schůzce na Hradě osobně hovořit, byl šéf zelených Martin Bursík.

Komentoval to slovy, že hradní protokol opět nebyl připraven na to, že někdo z předsedů politické strany může přijít do sídla hlavy státu pěšky. Bursík uvedl, že má díky dnešní schůzce v situaci jasno. "Upevnilo mě to v tom, že mám do té situace správný vhled a že ten vývoj tak, jak ho odhaduji, tím směrem půjde," uvedl Bursík.

Více se vyjadřovat nechtěl, odkázal na páteční schůzku parlamentní pětky s Klausem. Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek svolal na 12:30 ke schůzce briefing, stanovisko lídra KDU-ČSL Miroslava Kalouska ČTK shání.

ČTK, LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika