Klaus je připraven jmenovat Topolánkovu vládu

Prezident Václav Klaus jmenuje Mirka Topolánka premiérem a navržené ministry do funkcí, jakmile to bude možné. To ale lze až poté, co nynější vláda podá demisi, což bude až po zvolení nového vedení Sněmovny. Prezident v úterý vyzval všechny parlamentní strany, aby k volbě vedení přistoupily odpovědně a tím demisi Paroubkovy vlády umožnily.

Klaus se v úterý vpodvečer setkal s Topolánkem, který mu představil znění koaliční smlouvy. To je sice známo už od pondělí, kdy byla smlouva podepsána, prezident se ale kvůli své třídenní návštěvě jižních Čech nemohl s Topolánkem sejít.

"Mirku Topolánovi jsem řekl, že jsem připraven ho jmenovat předsedou nové vlády a návazně na tento krok koaliční vládu v té podobě, jak je obsažena v koaliční dohodě," řekl Klaus po schůzce. Klaus nechtěl prozradit, kdy případně novou vládu jmenuje. Poslanci si vedení zvolí ve čtvrtek.

Kdo koho nechce v čele Sněmovny

ODS navrhla za předsedkyni dolní komory Miroslavu Němcovou. ČSSD nakonec svého kandidáta Lubomíra Zaorálka nenavrhla. Odůvodnila to tím, že pro něj nenašla dostatečnou podporu. Proti Zaorálkovi se vyslovili dokonce i komunisté.

ČSSD odmítá pro Němcovou hlasovat, stejně tak nelze předpokládat, že se pro ni vysloví komunisté. Hlasování však bude tajné a Topolánek věří, že některý z levicových poslanců patovou situaci rozčísne tím, že podpoří kandidáta ODS.

Sociální demokracie chce místo předsedy Sněmovny pro sebe, protože věří, že dojde na třetí pověření sestavením vlády, které navrhuje právě předseda Sněmovny. Předchozí dvě pověření, která navrhuje prezident, by musela ve Sněmovně padnout, protože vláda z nich vzešlá by nedostala většinovou podporu poslanců. Koaliční strany (ODS, KDU-ČSL a SZ) ale podobně jako ČSSD odmítá Němcovou, nechtějí podpořit kandidáta ČSSD. Situace se tak ocitla v patu.

Patera na zasedání nakonec přijde

Ještě do úterka nebylo jasné, zda stávající koalice nepřijde o hlas. Poslanec ODS Miloš Patera byl minulý pátek odvezen do nemocnice s mozkovou mrtvicí. ODS řekla, že poslancovo zdraví je přednější než účast na klíčových hlasováních. Patera sám ale chtěl na zasedání přijet.

V úterý lékaři oznámili, že jeho stav se zlepšil a účast na zasedání by mu naopak mohla pomoci, protože ho vytrhne z nemocničního prostředí.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika