Izraelci i Palestinci žádají Čechy o podporu

Nejprve návštěva izraelského ministra zahraničí Silvana Šaloma, pak jeho palestinského protějšku Nabíla Šáse. Zároveň běží konzultace se Sýrií. To vše během jednoho týdne. Praha se v tyto dny stala místem významných diskusí o Blízkém východě, tedy oblasti, kde chce česká diplomacie hrát výraznou roli.

"Pokud může k dosažení míru přispět i zvlášť Česká republika, budeme rádi," řekl Šás po jednání s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Praha si však podle Svobody nehraje na jakýsi most mezi východem a západem. "Svoji roli nepřeceňuje, ale zároveň chce hrát jako člen Evropské unie čitelnou aktivní politiku," řekl.

Hlavního prostředníka v dialogu nyní hraje Egypt v jednáních o stahování Izraele z pásma Gazy. Izraelci a Palestinci nicméně považují Česko za důležitého partnera. "Naše politika je totiž vyváženější, než jakou vede Evropská unie. Obě strany nás proto berou vážněji," říká jeden z českých diplomatů. V základních principech zastává česká zahraniční politika vůči Blízkému východu stejnou pozici jako EU: Palestinci mají právo na stát a Izrael zase na obranu před terorismem. Ale v bezprostředních reakcích na různé události se Praha a Brusel často liší. Tak například stavba izraelské zábrany, která má znemožnit teroristům proniknout do Izraele, je podle českých diplomatů plot, zatímco pro řadu evropských zemí včetně unijních diplomatů nepřijatelná zeď.

"Výstavba plotu mezi Izraelci a Palestinou se nesetkává z naší strany s nadšením, ale chápeme, že to je reakce na neschopnost palestinské strany bránit teroristickým útokům. Násilné útoky nicméně nepodporujeme, protože reakce budí reakci. K uklidnění v oblasti lze dojít jen mírovým jednáním," říká náměstek ministra zahraničí Petr Kolář. Praha je v očích Izraelců i Palestinců "rozumnější partner", který zároveň může pomoci v komunikaci s Bruselem. O to přesně žádal izraelský ministr Silvan Šalom minulý týden. I on jednal nejen s vedením české diplomacie, ale byl také přijat prezidentem Václavem Klausem.

Před necelým měsícem pak přijel do Prahy na bleskovou návštěvu jeden z nejvýznamnějších mírových hráčů na Blízkém východě, jordánský král Abdalláh II. Při jednání s Klausem se netajil skepsí nad dalším působením Jásira Arafata jako vůdce Palestinců. Vůči němu se postupně začíná měnit i politika EU. "I Evropské unii dochází, že příliš dlouho sázeli na Arafata," dodává český diplomat.

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | Česká republika