První 3 irácké děti v Praze

První tři vážně nemocné irácké děti přiletěly ve čtvrtek těsně před půlnocí z Iráku spolu s ministrem obrany Miroslavem Kostelkou. Přímo na letišti už na malé pacienty čekaly sanitky.

Odvezly je do Fakultní nemocnice Motol, kde se budou léčit v rámci programu humanitárních evakuací zdravotně postižených Iráčanů. Na program vláda vyčlenila sedm milionů korun.

"V nemocnici je vše připraveno pro to, aby malým pacientům byla poskytnuta nejlepší péče," řekla ČTK mluvčí nemocnice Eva Jurinová. Každé dítě bude mít podle ní vlastní pokoj, který bude k dispozici i pro doprovod. Postupně by se v České republice mělo léčit celkem 11 iráckých dětí a jedna mladá žena.

Děti byly pacienty české polní nemocnice

Podle Jaromíra Morávka z tiskového oddělení nemocnice je pro děti zajištěna i vhodná strava. "Nejsou to první pacienti z tohoto teritoria, pro nás není problém jim zajistit vhodnou stravu, na jídelníčku jsou i jiná jídla, pokud by jim náboženské předpisy zakazovaly jíst vepřové maso," ujistil.

Děti sice mají s sebou lékařské zprávy z vyšetření v české vojenské nemocnici v irácké Basře, motolští lékaři však chystají ještě další vyšetření. Podle dosavadních informací potřebuje dvanáctiletá Zajnab Razaková operaci sleziny a desetiletá Bídur Abbásová by se měla podrobit operaci srdce. Operace čeká i ročního Muhammada Adžáda, který má potíže s močovými cestami. Dívky provázejí otcové, malého Muhammada matka.

Čeští lékaři již pečují o jedno irácké dítě, které s matkou zamířilo do Česka po svržení režimu Saddáma Husajna. Hasan Chaláf trpí dětskou mozkovou obrnou a léčí se rovněž v Motole.

(mp)

obsah | Česká republika