Čechy do Iráku verbuje odsouzený podvodník

Čechy do Iráku verbuje podvodník. Více než dvě stě mužů z Česka chce do Iráku jako bezpečnostní pracovníky poslat pětatřicetiletý Vladimír Huňek z Otrokovic u Zlína. "První skupina odletí během tří měsíců, až bude připravena," řekl v pátek Právu.

Nabízená práce v Iráku je lukrativní povolání. Huňkova agentura Maitance M & M svým budoucím zaměstnancům slibuje plat osmdesát dolarů za hodinu (necelé dva tisíce korun). Pracovat mají čtrnáct hodin denně, dvaadvacet dní měsíčně, což by dávalo dohromady skoro šest set tisíc korun čistého měsíčně.

Stačí pouze zaplatit poplatek padesát euro za podepsání smlouvy a dalších stopadesát za výcvik, který probíhá v lesích nedaleko Napajedel. Pak už stačí počkat, až se zformuje skupina bezpečnostních pracovníků, a vyrazit do iráckého Bagdádu. V něm mají Huňkovi zaměstnanci pracovat jako strážní objektů, bodyguardi a doprovod konvojů.

S krví parťáka na tváři

S pomocí jednoho z uchazečů, kteří už smlouvu podepsali, jsem se o tuto práci přihlásil také. Vladimír Huňek si mě po telefonickém rozhovoru pozval do Otrokovic. S drsným výrazem ve tváři vyprávěl o tom, jak je to tvrdá práce. "Musíte být furt ve střehu. To pak vás někdo sejme. Nebo vašeho parťáka. To není žádná prdel, když máte jeho krev na ksichtě."

Na konci pohovoru jsem podepsal smlouvu a vymluvil se, že nemám dostatek peněz na zaplacení poplatku. "Tak to dones rovnou dvěstě euro. Zaplatíš i za výcvik," vyzval mě.

V pátek mu telefonuji již jako redaktor Práva. Moc se mu mluvit nechce. "Povolení na to mám. Víc vám neřeknu. Ani vám nesmím prozradit, kdo je můj kontakt v Iráku a kdo nás platí," odpovídá v klidu. Při otázce, kdy nastoupí do výkonu trestu za podvody, se však lekne. "To je moje soukromá věc, do toho vám nic není. Všechno je legální a že jsem podvodník tvrdí jenom závistivci."

Pochybností přibývá

O tom, že by v Iráku měla začít působit česká bezpečnostní agentura, nemají na naší ambasádě v Bagdádu vůbec ponětí. "O ničem takovém nevíme, nic takového nešlo ani přes velvyslance," sdělil Právu šéf obchodního oddělení české ambasády Khalil Shamma.

Podle bezpečnostního experta Marka Chlíbka by se v případě, že je celá Huňkova akce podvod, nejednalo o nic nového. Náborové podvody proběhly už na Ukrajině, v Bělorusku a v Polsku.

"Vždy to byl jednoznačný podvod s cílem vylákat nějaké vstupní poplatky. Vše bylo zaměřené na naivní a penězuchtivé mladé kluky. Pokud má náborář vážný zájem o kvalitního adepta, tak si jej hýčká a rozhodně nechce nic předem. Peníze získává až z provizí," dodal Chlíbek.

LEOŠ KYŠA, PRÁVO

obsah | Česká republika