Česko je šesté nejatraktivnější místo na světě pro investice

Čeští politici a ekonomičtí experti si mohou na chvíli vydechnout. I přes častou kritiku, že Česko není dostatečně lákavou zemí pro investice, že existuje příliš překážek pro podnikání a nejsou hotové základní reformy, které by vyspělá země měla mít, cítí to zahraniční investoři zřejmě jinak. Česká republika se totiž podle analytické studie společnosti Ernst&Young ocitla na šestém místě na světě podle atraktivity pro zahraniční investice.

Na studii spolupracovali vedoucí představitelé více než pěti set velkých společností z Evropy, Severní Ameriky i Asie. Z nich 11 procent uvedlo Českou republiku jako nejvíce atraktivní zemi pro investování. "Z Evropy se před ČR umístilo pouze Německo, Velká Británie a Polsko, přední pozice obsadila Čína s 37 procenty a USA s 30 procenty," vyplývá ze studie. Například Slovensko se v žebříčku vůbec neobjevilo, Maďarsko je se 7 procenty na desáté pozici.

Dotazovaní šéfové velkých firem posuzovali atraktivitu země podle několika kritérií. Například podle kvality infrastruktury, pracovní síly, telekomunikační sítě nebo logistiky.

"Hlavní výhodou České republiky je poloha ve středu Evropy - tedy blízkost trhů, dobrá infrastruktura, kvalifikovaná pracovní síla a nižší náklady na výrobu než ve státech na západ od nás," upozornil ředitel vládní agentury na podporu podnikání a investic CzechInvest Martin Jahn.

"Myslím, že důvodem pro investice je v současné době také kvalita lidí a jejich zkušenosti," dodal Jahn.

Proč chybí Slovensko?

S tím souhlasí i analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Otázkou však je, proč se před námi nevyskytuje Slovensko. To je z hlediska struktury vzdělanosti a pracovní síly srovnatelné, ovšem na rozdíl od nás má zreformované veřejné finance, aktivněji pracuje na zlepšení právního prostředí a vymahatelnosti práva," připomněl Vejmělek vládní resty. Podle něj je však u většiny studií, které se snaží změřit atraktivitu hospodářství pro zahraniční investory, problém s tím, jaká jsou vlastní kritéria hodnocení a jaká je jim přiřazena váha.

Studie E&Y říká, že Evropa bude investory lákat i nadále. Na seznamu regionů, kam by velké zahraniční společnosti investovaly v budoucnu, je Česko za Německem, Ruskem, Polskem a Velkou Británií na páté příčce.

Podle údajů UNCTAD (Konference OSN o obchodu a rozvoji) představoval v loňském roce celkový objem světových investic 653 miliard dolarů. Do zemí střední a východní Evropy zamířilo přes 30 miliard dolarů. V Česku jenom CzechInvest zprostředkoval 60 investičních projektů za 38 miliard korun (1,2 miliardy dolarů). "Celkový příliv investic byl ale samozřejmě větší," uvedl Jahn. Pro letošní rok CzechInvest očekává, že se úroveň zahraničních investic bude pohybovat okolo 30 miliard korun.

HANA MÁŠOVÁ, LIDOVKY

obsah | Česká republika