Policejním prezidentem potvrzen Husák

Vláda definitivně potvrdila jmenování Vladislava Husáka policejním prezidentem. Dosavadní velitel uniformované policie dočasně vedl úřad již od poloviny srpna, kdy nahradil odstoupivšího Jiřího Koláře. Proti jeho jmenování vystupovali menší koaliční strany. Kvůli jeho roli při zásahu proti technoparty Czechtek se k jeho osobě opatrně vyjadřoval také premiér Paroubek, který však v úterý prohlásil, že už nechce otálet.

Husáka prosazoval ministr vnitra František Bublan. Pro jeho potvrzení ve funkci dnes hlasovalo 15 členů kabinetu, jediný přítomný ministr KDU-ČSL Milan Šimonovský se hlasování zdržel.

Nový policejní prezident nechtěl dnes večer své jmenování komentovat. Za svůj hlavní cíl považuje vylepšení obrazu policie u veřejnosti, zvláště prezentaci v médiích.

Kolem Husáka se od jeho jmenování objevovaly některé fámy. Média například informovala o vazbách policejního prezidenta na známého advokáta Tomáše Sokola, který mimo jiné obhajuje uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Přitom právě kvůli pochybením policie při Krejčířově zatčení na funkci policejního prezidenta Kolář rezignoval.

Husák je u policie už 20 let, na policejním prezídiu působí od prosince 2002, kdy se stal náměstkem odpovědným za uniformované složky.

ČTK

obsah | Česká republika