Poslanci zavrhli svazky homosexuálů

Česká republika se zatím nezařadí k zemím, kde mohou homosexuálové uzavírat registrované partnerství. Sněmovna dnes neschválila návrh, který by to umožnil. Je to už několikátá předloha zákona, která v dolní komoře neuspěla.

Hlasování bylo tak jako v minulých letech těsné, dnes chyběl ke schválení jediný hlas. Po oznámení výsledků se jednacím sálem sněmovny rozlehl potlesk odpůrců zákona.

Zástupci Gay a lesbické ligy v kuloárech uvedli, že o přijetí registrovaného partnerství se pokusí znovu. Lidovec Jiří Karas naopak řekl, že dnešní rozhodnutí poslanců považuje za vítězství zdravého rozumu. Jedna z autorek nynější předlohy Táňa Fischerová (klub US-DEU) zatím neví, zda ještě v tomto volebním období návrh zopakuje. "Ale zřejmě v této sněmovně pro to není vůle," dodala.

Návrhy na uzákonění svazků homosexuálů sněmovnu pravidelně rozdělují napříč politickými kluby, jednotně proti je jen KDU- ČSL. Obecně platí, že víc zastánců má tento zákon spíš na levici. Potvrdilo to i dnešní hlasování. Pro bylo 82 ze 165 přítomných poslanců - většina hlasujících sociálních demokratů, komunistů a unionistů a někteří občanští demokraté. Lidovci byli proti.

Klíčovým argumentem odpůrců normy je obava z oslabení tradiční rodiny. Zastánci předlohy se toho neobávají. Podle nich není důvod, aby část občanů jen kvůli odlišné sexuální orientaci neměla, pokud to jde, stejná práva jako ostatní.

Zákony o soužití homosexuálů platí již v několika zemích EU. Páry lidí stejného pohlaví mohou registrované partnerství uzavírat například i v Norsku a ve Švýcarsku.

LIDOVKY

obsah | Česká republika