Megapárty homosexuálů skončila krachem dříve, než začala

Krachem skončila třídenní taneční megapárty homosexuálů Mr. Circuit 2004, která měla trvat od čtvrtka do soboty. Jen několik hodin před pátečním zahájením prvního z programů v pražském Průmyslovém paláci američtí organizátoři ohlásili bankrot a akci zrušili.

Průmyslový palác a další prostory na Výstavišti v Praze 7 Holešovicích objednal u provozovatele výstaviště, společnosti Incheba, Steffen Schneemilch z německého Erfurtu. "Utrpěli jsme škodu v řádu čísel se šesti nulami," řekla Sylvie Georgievová z Incheby. Uvedla, že škody zaznamenají i další firmy. "V pátek jsem o věci jednala na policii," dodala.

Mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek potvrdil, že případ policie vyšetřuje. "Pro podezření z podvodu vyšetřují na Obvodním ředitelství Praha 1 zadrženého organizátora, který je z USA," řekl mluvčí.

Párty měla být největší akcí tohoto druhu ve střední Evropě a organizátoři na internetových stránkách nešetřili superlativy. Očekávala se účast tisícovek homosexuálů z celé Evropy, přičemž během večerů měly vystoupit spousty celebrit.

Na programu byly nevídané prezentace a vše mělo být doplněno úžas budícími projekcemi a moderní hrou světel. Součástí programu měla být rovněž volba nejerotičtějších a nejžhavějších účastníků tanečních večerů, kteří by získali možnost nafotit sérii modelových snímků pro renomovanou značku spodního prádla za tučný honorář.

Zbývá jen soud

"Lidem, kteří se sem sjeli, nemohu bohužel doporučit nic jiného, než aby na organizátory podali trestní oznámení tak, jako jsem to udělal já.Ti dva pánové a jejich společnost jim ale asi vstupné nevrátí," obává se Tomáš Laštovička, zástupce české společnosti, která zajišťovala propagaci akce.

"Neměl jsem absolutně žádné indicie, že by se něco takového mohlo stát. Oni ty party pořádali ve Státech, udělali tam čtyři nebo pět takových akcí. Udělali dvě párty tady v Evropě, v Londýně a v Amsterodamu. Všechny byly komerčně úspěšné. Hlavně ale nerozumím tomu, proč to nechali dojít tak daleko. Ty hvězdy z Ameriky sem přiletěly, všechno bylo postavené, světla fungovala - a oni v osm hodin večer přijdou a řeknou, že nemají peníze!"

Možná bude náhradní program

"S partnerem se snažíme tady v Praze sehnat prostor, kde bychom uspořádali alespoň nějakou akci, protože musím říci, že dýdžejové a účinkující se zachovali naprosto úžasně. Valná většina z nich řekla, že bude hrát tady v Praze úplně zadarmo. Pokud se nám podaří najít náhradní místo a uspořádat náhradní program, budou informace v Down Town Café na Jungmanově náměstí, kde byl meeting point a kde se prodávaly vstupenky," upozorňuje Laštovička.

JANA LINKOVÁ, PAVEL BLAŽEK, PRÁVO

obsah | Česká republika