V Česku se šíří lži o holocaustu

Zatímco v Německu tento týden začal proces s popíračem holocaustu Ernstem Zündelem, v Česku jsou někteří jeho sympatizanti v plné akci.

Pedagogové některých středních škol a gymnázií v těchto dnech podle informací dostávají knihu s názvem Osvětim, fakta versus fikce. Zásilka je opatřena dopisem Pavla Fabiana titulovaného jako ředitel Národně vzdělávacího institutu.

Fabian holocaust zpochybňuje hned v tomto dopise a jako "významnou postavu revizionismu" (tedy popírání holocaustu) jmenuje Brožuru zpochybňující holocaust dostávají v těchto dnech do rukou i pedagogové středních škol a gymnázií právě Zündela. Kniha Osvětim, fakta versus fikce podle Fabiana představuje "velmi zajímavý a nový pohled do historie 20. století".

"Čelíme sílícím snahám omezovat svobodu slova ve prospěch politické korektnosti," vysvětluje Fabian, proč vznikl Národně vzdělávací institut a proč knihu šíří. Na webových stránkách institutu si lze stáhnout i další tituly, jako Mezinárodní Žid či Nacionální socialismus po roce 1945.

Knihu Osvětim, fakta versus fikce už přitom policie zná z roku 2000. Tehdy si na ni dala vypracovat znalecký posudek. "Je to klasické popírání holocaustu. Šíření je dle mého trestné," konstatoval politolog Zdeněk Zbořil, který posudek zpracovával. Tehdy však potrestán nikdo nebyl. Kniha se totiž tiskla v Belgii a policii se nepodařilo dopátrat ani jejího autora Rudolfa Seidla, ani distributory.

Pavel Fabian by měl být policii znám blíže. Kromě toho, že má blízko k neonacistickému Národnímu odporu, je také jedním ze spolupořadatelů demonstrace na podporu Zündela. Ta se konala letos 28. října před budovou německého velvyslanectví v Praze. "Je to zajímavá informace," řekl včera mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

PETR KOLÁŘ

obsah | Česká republika