Hoffmann odsedí 6 let za sabotáž

O dva roky prodloužil pražský vrchní soud pobyt za mřížemi předlistopadovému vysokému komunistickému funkcionářovi Karlu Hoffmannovi. Odvolací řízení rozhodlo, že se Hoffman dopustil sabotáže, když dal v noci na 21. srpna 1968 zastavit vysílání Československého rozhlasu. Rozsudek tak zmírnil původní obvinění z vlastizrady.

Hoffmann je vůbec prvním komunistickým funkcionářem odsouzeným v souvislosti s invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V červnu ho Městský soud v Praze odsoudil na čtyři roky odnětí svobody za zneužití pravomoci. Obžaloba požadovala kvalifikovat zločin jako vlastizradu, podařilo se však jednoznačně prokázat jen to, že Hoffmann nařídil vypnutí vysílačů. Chyběly důkazy, že tak učinil po předchozí dohodě s cizí mocí.

Hoffmann po vyhlášení rozsudku novinářům řekl, že je verdiktem rozčarován. "Spoléhal jsem, že u vrchního soudu se konečně prosadí spravedlnost, ale jak je vidět, společenská objednávka dolehla i k vrchnímu soudu," prohlásil. Dodal, že až dostane předvolání k nástupu do vězení, podřídí se i přes svůj vysoký věk a špatný zdravotní stav. Hoffmannovi letos bylo 79 let. Jeho obhájce Kolja Kubíček ale novinářům sdělil, že za takové situace by podal soudu návrh, aby jeho klient nemusel vzhledem ke svému chatrnému zdraví trest podstupovat.

Hoffmann uvedl, že se pokusí verdikt ještě zvrátit takzvaným dovoláním k Nejvyššímu soudu. Proti rozhodnutí vrchního soudu se totiž už nelze znovu odvolat, lze pouze použít dovolání jako mimořádného opravného prostředku, o kterém rozhoduje brněnský nejvyšší soud.

Vrchní soud uznal Hoffmanna vinným ze sabotáže. Změnil tak právní kvalifikaci, kterou požadoval v obžalobě státní zástupce, i právní kvalifikaci obsaženou v červnovém verdiktu městského soudu. Žalobce požadoval, aby byl Hoffmann uznán vinným z vlastizrady, přičemž městský soud ho odsoudil za zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle předsedy odvolacího senátu Roberta Fremra nemůže být Hoffmann odsouzen za vlastizradu, protože se neprokázalo, že by jednal ve spojení "s cizí mocí". Naopak podle něj Hoffmannův čin naplňuje všechny znaky sabotáže podle tehdy platných zákonů, protože Hoffmann svým jednáním prokazatelně poškodil tehdejší legální státní zřízení.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika