Ivan Hlinka bude mít sochu v životní velikosti

Socha Ivana Hlinky od Stanislava Hanzíka ozdobí severočeský Litvínov. Slavný hokejista a trenér v srpnu 2004 zahynul při automobilové nehodě. Dílo znázorňuje sportovce v životní velikosti. Slavnostní odhalení sochy v prostoru vedle hlavního vchodu stadionu Ivana Hlinky je stanoveno na 26. leden.

To by se vynikající hráč a kouč dožil 56 let, řekl předseda občanského sdružení MEMENTO Ladislav Mandík. Bronzová socha s příměsí wolframu bude upevněna k pilíři na žulovém kvádru. Výška celé skulptury o váze 300 kilogramů přesáhne pět metrů.

Náklady na materiál a práci více než milion korun uhradilo sdružení MEMENTO za pomoci místních firem. Příspěvek přislíbil i Karlovarský kraj, nedaleko jehož krajského města Hlinka havaroval.

Nápad vznikl podle Mandíka při sochařském sympoziu v roce 2004, kdy se jeho organizátoři blíže seznámili s profesorem Hanzíkem.

"Vydařenou akci zastínila zpráva o smrti Ivana Hlinky. Napadlo nás hned, že takový fenomén, jenž reprezentoval naše město a region po celém světě, si zaslouží důstojnou upomínku. Oslovili jsme proto Stanislava Hanzíka, který k našemu potěšení náročný úkol přijal," uvedl Mandík.

Umělec žije a tvoří v litvínovské čtvrti Křižatky už přes čtyřicet let, ve městě má jen jednu sochu v Zámeckém parku.

Socha představuje Hlinku v typickém pohybu na ledě v ještě mladém věku, kdy už ale začal být respektován i na mezinárodním kolbišti.

"Vycházel jsem z filmových záběrů, z dobových fotografií, radil jsem se s jeho hokejovými vrstevníky i odborníky o výstroji, přilbě i hokejce. Práci v ateliéru navíc sledovala i manželka Ivana Hlinky Liběna," doplnil Hanzík.

Pětasedmdesátiletý Hanzík má sochy například v pražském Národním divadle, před Karolinem, jeho dílem je i náhrobek fotbalisty Josefa Bicana na pražském Slavíně. Plastika u rotundy na hoře Řípu připomíná příchod praotce Čecha do našich zemí.

iDNES, ČTK

obsah | Česká republika