Trenér Hlinka po autonehodě zemřel

Trenér české hokejové reprezentace Ivan Hlinka v pondělí dopoledne při návratu z Karlových Varů vážně havaroval. Převezen byl do karlovarské nemocnice, kde přes snahu lékařů bohužel svým zraněním po poledni podlehl.

"Zranění jsou vážná," uvedla ještě dopoledne mluvčí karlovarské nemocnice Zdeňka Marková, kde byl Ivan Hlinka hospitalizovaný na ARO. "Právě probíhají vyšetření a konzultace s odborníky. Všichni věříme, že je pan Hlinka mimo ohrožení života," uvedla ještě v poledne.

O pár minut později nemocnice vydala prohlášení, ve kterém oznámila Hlinkovo úmrtí. "Přes veškeré úsilí se nepodařilo život pana Hlinky zachránit," uvedla Marková s tím, že 40 minut se lékaři pokoušeli trenéra resuscitovat.

Srazil se s avií

"K nehodě došlo kolem jedenácté hodiny dopoledne jeden kilometr za Karlovými Vary na silnici na Prahu," uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. "Ve směru od Prahy si řidič nákladního vozidla Avie přibrzdil, přičemž uvedl vozidlo do smyku. V protisměru pak došlo k čelnímu střetu avie s Hlinkovým superbem," popsal mluvčí s tím, že Hlinka cestoval ve vozidle sám stejně jako řidič avie.

Čtyřiapadesátiletý Hlinka se o víkendu v lázeňském městě zúčastnil vyhlášení výsledků ankety Zlatá hokejka.

Ve čtvrtek měl hlavní reprezentační kouč zahájit v Karlových Varech přípravné soustředění českých hokejistů před nadcházejícím Světovým pohárem. V rámci přípravy čeká hokejisty v pondělí 23. srpna střetnutí s Finy, následně se utkají v Kolíně nad Rýnem s Němci a na závěr změří 27. srpna v pražské Sazka Areně síly se Švédy.

O tom, jak řešit situaci na střídačce národního výběru, bude jednat reprezentační úsek svazu zítra.


Ivan Hlinka

* 26. ledna 1950

+ 16. srpna 2004

Hokejový útočník 'zlaté' generace 70. let, později neméně úspěšný trenér čs. a české reprezentace.

V československé lize odehrál 19 sezón (544 zápasů, 347 branek), jeho jméno bylo spjato především s klubem z Litvínova. V národním týmu odehrál 256 zápasů (132 branek).

Trojnásobný mistr světa (1972, 1976, 1977), vítěz Zlaté hokejky 1978. Mezi největší trenérské úspěchy patří zlato ze ZOH v Naganu a titul mistrů světa 1999. V roce 2002 byl zařazen do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace, v roce 2004 byl zvolen Hokejovou legendou ČR.

(vor), PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika