Bourání zdi neskončilo

Bourání Hladové zdi na pražském Petříně kvůli stavbě luxusního hotelu pokračuje. A to navzdory památkářům i stavebnímu úřadu, který na jejich popud nařídil zastavení stavebních prací.

"Poté, co se případ objevil v médiích, se zdá, že firma bourání části zdi ještě více urychlila," podotkla Vladimíra Koubová, nová ředitelka památkového odboru ministerstva kultury.

Nyní památkáři posuzují fotografie, které pokračování bouracích prací dokládají. "Získali jsme je ze dvou zdrojů, jednou jsem u dokumentace byla osobně," upřesnila Koubová.

"S investorem již nyní začalo správní řízení, v němž mu hrozí až půlmilionová pokuta. Další, podstatně vyšší pokuty, může také vyměřit stavební úřad," popsal situaci Jan Kněžínek, šéf magistrátních památkářů.

Podle jeho slov je z hlediska ochrany památek hlavním problémem zbourání barokního krovu v jedné z přilehlých staveb, které má firma rekonstruovat. Hlavně kvůli tomu také stavební úřad nařídil zastavení prací.

"Investor by měl podle dohody památkáře pozvat ke konzultaci vždy, když do cenné stavby zasahuje. To neučinil," stěžuje si Kněžínek. Podobný přístup sice není běžný, ale přesto se s ním památkáři setkávají. "Již dlouho usilujeme i s kolegy z Národního památkového ústavu o to, abychom mohli uplatňovat řádově vyšší pokuty. Ty by mohly investory donutit k větší komunikaci s památkovými institucemi," dodal Kněžínek.

Po několikerém přepracování projektů na čtyřhvězdičkový hotel památkáři, státní i pražští, stavebníkům zbourání části Hladové zdi nakonec povolili. "Mělo jít o několik metrů v části hradby, která byla již v padesátých a poté i osmdesátých letech přestavována. Nyní musí naši lidé zjistit, jak závažný zásah stavebníci provedli, zda se drželi projektu," podotkl Kněžínek. Na dění na stavbě samé dohlíží jeho podřízení každý druhý den.

Investor, společnost Strahov Garden Hotel, se všem nařčením brání. "V rozporu se schváleným projektem boural předchozí majitel v roce 2001. Část, která byla zbourána letos, odpovídá schválené dokumentaci," tvrdí Josef Brabec, mediální zástupce společnosti.

Ten také popírá nešetrnou manipulaci s unikátními krovy. Právě jejich odstranění označili památkáři za velmi závažné a možná nenahraditelné.

JAKUB MRAČNO

obsah | Česká republika