Komunální volby v Havířově se budou opakovat

Město Havířov zažije opakování komunálních voleb. Ostravský soud v pondělí rozhodl, že říjnové hlasování bylo neplatné. Na kandidátkách ČSSD bylo jméno Martina Balšána, který byl v době voleb několik týdnů po smrti. Novinkám to sdělila soudkyně Monika Javorová.

"Část okrskových volebních komisí přičítala hlasy mrtvému panu Balšánovi. Podle našeho názoru je mrtvý kandidát nevolitelný," uvedla Javorová.

Soudní rozhodnutí nabude právní moci až po vyvěšení na úřední desce. Po oznámení usnesení bude mít ministr vnitra 30 dnů na to, aby vyhlásil opakování hlasování. "Voliči přijdou ve vyhlášený den do volebních místností, dostanou tam hlasovací lístky a hlasy budou znovu sečteny," popsala opakování hlasování Javorová.

Balšán byl v Havířově na druhém místě na kandidátce. ČSSD jej tam nechala schválně. Muž, který byl v té době už měsíc po smrti, získal čtyři tisíce preferenčních hlasů. "Nechtěli jsme ho odvolat," přiznal lídr sociálních demokratů v Havířově Svatopluk Novák. "Já věřím, že ta událost mnoho lidí při volbách ovlivnila. Ale skutečně nevím jakým způsobem, jestli kladně nebo záporně," dodal.

Balšán vstoupil do povědomí v polovině září. Přímo na zasedání zastupitelstva ho zastřelil bývalý ředitel havířovských technických služeb Pavel Slíva.

Stěžovatel chce vyřazení kandidátky ČSSD

Karel Světnička, který stížnost na volby podával, je spokojen jen částečně. "Jsem rád, že soud uznal důvody neplatnosti komunálních voleb, ale přesto si podám opravný prostředek. Zrušení voleb je totiž až na druhém místě. Za správnější a pro město jednodušší považuji vyřazení kandidátky ČSSD, na které zesnulý figuroval," vysvětlil muž, který letos kandidoval do Senátu za ODA.

Kandidát ČSSD na post primátora František Chobot neskrýval překvapení. "Počkáme na písemnou podobu rozsudku a zvážíme odvolání. Vždyť jsme před volbami vše ověřovali na magistrátu i na ministerstvu vnitra," podivil se. Jak dodal, dostalo se mu ujištění, že pokud nelze z časových důvodů zesnulého kandidáta nahradit, ponechá se na kandidátce, a jelikož nebude moci složit zastupitelský slib, poté ho nahradí další z kandidátky. "A nyní to najednou neplatí, tomu nerozumím. Pro město může mít opakování voleb velké ekonomické následky," uvedl Chobot.

(znk, jog), PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika