Havel o svých narozeninách rozdával dary

Jako posledních pět let každý rok tráví exprezident Václav Havel své narozeniny v Obecním domě v Praze při předávání ceny své Nadace Vize 97.

Když jste se včera zeptali Václava Havla na to, jak si užívá své sedmašedesáté narozeniny, ošil se způsobem sobě vlastním. Pak řekl, že hlavním dárkem je pro něj přítomnost Roberta Reicha. Tedy letošního držitele ceny nadace manželů Havlových Vize 97. Tu totiž bývalý prezident tradičně už pět let předává právě v den svých narozenin.

"Václav Havel zavedl praxi, že na své narozeniny nepřijímá dárky, ale sám je rozdává," poznamenal pro všechny Viktor Dobal, jeden z řečníků při včerejší ceremonii v Obecním domě.

Ekonom Reich: Já jsem ten ''dárek''

Zatímco do exprezidentské kanceláře v minulých dnech došla řada gratulací (mimo jiné od německého prezidenta Johannese Raua), květin, dárků i dort ve tvaru písmene V, jiní si Havlovu narozeninovou "praxi" vzali k srdci. Tedy alespoň ti, kteří byli včera večer pozváni manžely Havlovými na večeři do restaurace U Orloje na Staroměstském náměstí. Do restaurace dorazili před šestou hodinou jako první hostitelé Havlovi. Krátce po nich přišel Robert Reich s manželkou. Jako poslední a s menším zpožděním přispěchal premiér Vladimír Špidla se ženou Viktorií. I když na ně ostatní už několik minut čekali, premiér poznamenal, že příchod zvládli stále v rámci "diplomatické čtvrthodinky".

"Žádný dárek neneseme, protože jsme byli pozváni na setkání s panem Reichem... a my neudržujeme tak úzké vztahy s panem prezidentem," vysvětlil při příchodu do restaurace premiér.

"Moje žena říká, že jsme se Václavu Havlovi přivezli jako ten dárek, toto je totiž taková narozeninová oslava, kdy on podarovává ostatní," poznamenal americký ekonom Reich.

Na všechny už čekalo nachystané menu: jako předkrm avokádo s krevetami, pak domácí svíčková s jemným knedlíkem, následoval čokoládový dort Casanova a k pití se servírovala bílá a červená moravská vína.

Jak převézt berlu svatého Vojtěcha do USA

Od Havlových dostal Robert Reich biskupskou berlu.

"To je první cena, která je vyšší než já," poznamenal sebeironicky Reich, který je menšího vzrůstu než Havel. Po ceremoniálu začal Reich přemýšlet, jak doveze berlu do USA.

"Letecké společnosti jsou z takových věcí nervózní, třeba mě zatknou a strčí do vězení," poznamenal Reich, který podle svých obdivovatelů proslul jako nejaktivnější ministr práce v amerických dějinách. "Je to velká pocta," dodal někdejší ministr vlády prezidenta Billa Clintona.

Úctou a obdivem nešetřil také exprezident Havel: "Roberta Reicha si velmi vážím, protože to je jeden z těch světových ekonomů, který dokáže ekonomické jevy a procesy vidět v jejich širokých lidských a sociálních souvislostech, a je si tudíž vědom dvojznačnosti některých z nich."

Při poslechu včerejší Reichovy přednášky bylo více než zřetelné, proč je svými názory tak blízký Havlovu myšlení. Reich se široce rozmluvil na téma morální hodnoty a tržní ekonomika. Čechům pak vzkázal, že není jen jeden kapitalismus, ale několik různě humánních.


Havel: Na psaní jsem zatím moc času neměl

Bývalý prezident Václav Havel se vrátil z měsíčního pobytu na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova, příliš volna si však prý neužil. "Dovolenou jsem moc neměl. Na Hrádečku jsem měl rozmanitou práci," říká Havel.

Co to bylo za práci? Mluví se o tom, že píšete knihu.

Velmi rád bych někdy něco napsal, ale zatím jsem neměl dost soustředění a času, abych se do toho pustil. Není to úplně jednoduché.

Jak se půl roku od odchodu z Hradu změnil váš život?

Změnil se v mnoha ohledech, ale leccos mě potkalo, co jsem nepředvídal. Představoval jsem si, jak budu svobodný, cestovat, přemýšlet, odpočívat, číst všechny knížky, které jsem prošvihl, psát. Ale ukazuje se, že to tak jednoduché není.

Co vás překvapilo?

Jsem v jakési veřejné pozici, mám bezpočet rozmanitých úkolů a povinností, které nelze odmítat, i když spoustu rozmanitých pozvání samozřejmě odmítám, a mám, abych tak řekl, četné prezidentské povinnosti, aniž mám výhody prezidentského života.

Komplikuje vám život to, že nebyla uzákoněna prezidentská renta?

V tom není problém. Moji kancelář platí všelijací sponzoři, není to pro mě problém finanční.

Jaké máte plány pro další týdny, chystáte se na nějakou cestu?

Lecjaké cesty mě čekají a doufám, že tak do února se ta situace stabilizuje a že potom budu mít méně rozmanitých problémů.

Jak si užíváte dnešní narozeniny?

Stejně jako v posledních pěti letech předávám o svých narozeninách cenu naší nadace. Jsem rád, že profesor Reich přijel a cenu převzal.

(gro), MF DNES

obsah | Česká republika