Havel hájí obce proti těžbě uhlí

Bývalý prezident Václav Havel mírní svůj obdiv k premiéru Jiřímu Paroubkovi. Nelíbí se mu totiž Paroubkovy úvahy o zrušení těžebních limitů v severočeských hnědouhelných pánvích.

Havel, který nedávno s Paroubkem absolvoval velmi vstřícnou schůzku, nyní poslal premiérovi otevřený dopis. V něm ho nabádá, aby dal přednost dlouhodobým hodnotám a historickému dědictví před momentálními výhodami.

"Kladu si otázku, zda je v dnešních podmínkách jednorázový a bezprostřední efekt těžby hnědého uhlí důležitější než staleté kořeny Horního Jiřetína a Černic," zveřejnil Havel své obavy o osud dvou obcí, které by zřejmě musely padnout za oběť rozpínavosti dolů.

"A která sídla přijdou na řadu příště, když je ani někdejší vládní záruky neochrání?" ptá se Paroubka. Havlův text je reakcí na dopis, který premiér počátkem listopadu zaslal odborové organizaci Mostecké uhelné společnosti.

Paroubek v něm vyšel vstříc zájmu hornické lobby, která varuje, že pokud dojde k útlumu těžby, bude muset propustit až 4000 lidí. Premiér připustil, že dosud platné limity těžby nemusí být nedotknutelné.

"S ohledem na rostoucí ceny nerostných surovin se v dohledné době nevyhneme zrušení ekologických limitů těžby hnědého uhlí v Severočeské uhelné pánvi," napsal tehdy premiér horníkům.

Nyní svou rétoriku mírní. "Pan premiér říká, že i kdyby vláda limity uvolnila, rozhodnutí o pokračování těžby má být na místních občanech, obecních a krajských samosprávách," tlumočila Paroubkovu reakci na Havlovu kritiku mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Ve stejném duchu premiér odpoví i exprezidentovi. Těžební limity uhlí ve dvou ze sedmi lokalit v severočeské uhelné pánvi přijala vláda v roce 1991. Byly motivovány snahou zastavit devastaci krajiny a dát obyvatelům obcí sousedících s doly jistotu nedotknutelnosti jejich obydlí.

PETR KUČERA

obsah | Česká republika