Propusťte vězně! Havel spojil spisovatele

Po Kubě pranýřuje exprezident Václav Havel poměry v Barmě, ovládané vojenskou juntou. Na pomoc se mu podařilo získat čtrnáct nositelů Nobelovy ceny za literaturu.

Ojedinělé srocení nositelů Nobelovy ceny za literaturu se včera sešlo v Praze. Nepřijeli sice osobně, ale poslali své podpisy pod prohlášení exprezidenta Václava Havla žádající propuštění barmských spisovatelů v čele s disidentkou Su Ťij. Havlovu výzvu podpořilo čtrnáct z dvaceti žijících oceněných spisovatelů včetně Güntera Grasse, J. M. Coetzee či Imre Kerteze.

Jen dva držitelé Nobelovy ceny odmítli svůj podpis připojit. "Jako důvod uvedli, že nepodepisují politické výzvy, nicméně s barmskými spisovateli soucítí," uvedl Larry Siems z PEN klubu, který sháněl podpisy. Jde o kolumbijského spisovatele Gabriela Garcíu Marqueze, který se podobných akcí zdržuje kvůli svému pozitivnímu vztahu k Fidelu Castrovi, a o ruského spisovatele Alexandera Solženicyna.

Ani v globalizovaném světě však není snadné najít některé osobnosti, byť jsou světové známé. U Číňana Gao Xiangijana, jenž je kdesi na cestách, nepomohl e-mail či fax. "Nejčastěji jsme je kontaktovali přes nakladatele, přátele i manželky," dodal Siems.

"Požadujeme bezpodmínečné propuštění Do Aun Schan Su Ťij a dalších vězněných spisovatelů, našich kolegů," zaznělo v prohlášení, které Havel včera večer přednesl při zahajovacím ceremoniálu festivalu o lidských právech Jeden svět. Do divadla Archa přijel jen na skok, protože se léčí v lázních. Po odchodu z Hradu se někdejší prezident vrátil k otázce dodržování lidských práv a jihovýchodoasijská Barma spolu s Kubou patří mezi hlavní oblasti jeho zájmu.

Naděje na propuštění Su Ťij, která je od května 2003 opět zadržována ve své rangúnské vile, se nyní zvětšila. V minulých dnech byli propuštěni vůdci opoziční Národní ligy, v jejímž čele Su Ťij stojí.

Kdo je Su Ťij

Nositelka Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij stojí v čele barmské Národní ligy pro demokracii. Zvítězila ve volbách v roce 1190, ale vojenská junta jí nepředala moc. Su Ťij je 59 let a od května 2003 nesmí ze svého domu.

Kdo se přidal k Havlovi

J. M. Coetzee
jihoafrický spisovatel

Nagulb Mahfouz
egyptský novelista

Seamus Heaney
irský básník

Nadine Gordimer
jihoafrická autorka novel a povídek

Kenzaburo Os
japonský spisovatel

Wole Soyinka
nigerejský dramatik

Toni Morrison
americká spisovatelka

Wislawa Szymborska
polská básnířka a kritička

Czeslaw Milosz
polský spisovatel

Gunter Grass
německý spisovatel

Claude Simon
francouzský novelista

Jose Saramago
portugalský spisovatel

Imre Kertesz
maďarský spisovatel

JOHANNA GROHOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika