ČSSD hledá s kým vládnout

Někteří sociální demokraté zřejmě chtějí, aby Stanislav Gross vstoupil do dějin jako první premiér, který patnáct let po pádu komunismu pustí k moci KSČM.

Žádají, aby místo o lidovce a unionisty se nová vláda "opřela" o podporu Grebeníčkových komunistů. "Takových poslanců je v ČSSD určitě menšina," říká k tomu Gross.

Patří sem i vlivní straníci - třeba místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach. "Když byli komunisté dobří při volbě prezidenta, proč by nebyli dobří při podpoře zákonů naší vlády," míní.

Internacionála na Hradě

I další sociální demokraté poukazují na to, že pomoci komunistů se "neštítil" ani Václav Klaus při prezidentské volbě. "A přitom na Hradě nezačíná den Internacionálou a nekončí Písní práce," říká šéf severočeské ČSSD Jaroslav Foldyna.

Stanislava Grosse pověřila ČSSD vyjednáváním o podobě nové vlády poté, co v sobotu rezignoval dosavadní premiér Vladimír Špidla.

Gross zatím tvrdí, že se dokáže obejít i bez pomoci komunistů. "Já se budu snažit, aby se vláda neopírala o podporu komunistické strany," řekl včera v rádiu Impuls.

Skupina "prokomunistických" poslanců ČSSD varuje Grosse před Unií svobody. "Její poslanecký klub se rozpadá, je to značně nespolehlivý partner," varuje třeba Radko Martínek. Tito poslanci si představují "tichou" podporu komunistů, kdy by neseděli přímo ve vládě. Tím chtějí obejít takzvané bohumínské usnesení, které ČSSD zakazuje vytvoření kabinetu s KSČM.

Jiné křídlo v ČSSD naopak varuje před jakoukoliv spoluprací s komunisty. "To raději předčasné volby," říká poslanec Milan Ekert. "Svůj názor na to, že nesmíme spolupracovat s komunisty, nezměním. Toho bych se nikdy neúčastnil," tvrdí ministr kultury Pavel Dostál.

Ale zvláštní je jedna věc: obě křídla mluví o Grossovi jako o Stanislavovi a spoléhají na něj, že "něco" vymyslí. "Má volné ruce, dostal důvěru širšího vedení strany," připomíná poslanec Martínek.

Včera Gross začal opravdu vyjednávat, zatím po telefonu, s dosavadními koaličními partnery - lidovci a unionisty. "Jsme v telefonickém styku. Jediný, s kým jsem v posledních hodinách nekonzultoval a ani se k tomu nechystám, jsou komunisté," řekl šéf lidovců Miroslav Kalousek, který byl včera jako jeden z mála z politiků ochotný přiznat, že jednání o nové vládě už běží.

Klaus: Buď jasná většina, nebo volby

Václav Klaus se včera sešel s odstupujícím premiérem Vladimírem Špidlou. V tureckém Istanbulu na summitu NATO spolu mluvili o demisi Špidlova kabinetu.

Jaký byl obsah vaší diskuse?

Myslím, že demisi bereme jako hotovou věc, respektive v mnoha oblastech se podle toho chováme. Žádné nové analyzování, co se stalo, proč se stalo, to mezi námi opravdu neproběhlo.

Zvažujete i tady, v Istanbulu, možnosti dalšího postupu?

Neříkám, že o tom nepřemýšlím a že si neujasňuji všechny možné varianty. Ale nový posun nenastal.

Je podle vás ČSSD schopna sestavit vládu na další dva roky?

Spekulovat je možné, ale já bych to nechtěl dělat. Máme dvě varianty. První je hledání vlády, která by mohla nalézt takovou smysluplnou většinu v p arlamentu, aby mohla rozumně fungovat dva roky. To je varianta A. Hledejme ji, ale dejme si na to pouze určitou dobu. Pokud by se nenalezla, pak je řešením změnit poměr sil ve sněmovně. Jiná cesta než předčasné volby není. Varianta B je krok, který není na tento čtvrtek, tento pátek ani na příští pondělí.

Nemyslíte, že obě tyto cesty mohou nahrávat komunistům?

Stávající situace může nahrávat každému, kdo má zájem na destabilizaci situace v zemi. Prodlužování určitého chaosu, bezvládí, určitě není dobré pro nikoho, kdo to myslí dobře. Já bych nevytýkal jedno politické seskupení, protože myslím, že jsou i nějaká další, která nedůvěřují výsledkům voleb a myslí si, že kdyby byla nějaká další, uchytila by se daleko lépe než před dvěma lety.

VÁCLAV DOLEJŠÍ, RADEK BARTONÍČEK, JOSEF KOPECKÝ, MICHAL MOCEK

obsah | Česká republika