Gross: pokračování současné koalice není teď možné

Pokračování současné vládní koalice není při zachování postoje lidovců možné, řekl ve čtvrtek premiér Stanislav Gross (ČSSD) prezidentovi Václavu Klausovi. Oznámil to po schůzce i novinářům. Klausovi Gross předložil několik variant řešení a zapojí ho do řešení situace. S předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem se prezident sejde ve 14:00.

"Při zachování postoje KDU-ČSL si nemyslím, že je možné pokračovat ve stávajícím půdorysu řešení," řekl premiér po zhruba hodinové schůzce s prezidentem Klausem. Doplnil, že za klíčové považuje, aby se na řešení vládní krize vedle lídrů koaličních stran podílel i prezident.

Mluvčí Hradu Petr Hájek pouze řekl, že Václav Klaus bude situaci konzultovat a zatím nebude výsledky schůzky s Grossem komentovat.

ODS chce hlasovat o důvěře vládě

Ať už vládní krize dopadne jakkoli, vláda by podle ODS měla sama předstoupit před poslance a požádat o vyslovení důvěry. Pokud to neudělá, pak občanští demokraté vyvolají hlasování o nedůvěře kabinetu.

"Myslíme si, že je to sama vláda, která by měla hlasování o důvěře iniciovat," řekl ve čtvrtek předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý po jednání stranického grémia. Teprve v okamžiku, kdy by koaliční krize vyzněla do ztracena, bez obnovení důvěry v dolní komoře, by nejsilnější opoziční strana do vládní roztržky aktivně zasáhla. Pro svrhnutí vlády je nutné, aby nedůvěru vládě vyslovilo alespoň 101 ze dvou stovek poslanců. ODS jich má 57. Pro získání důvěry stačí vládě nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Postní dohoda neuspěla

Jednání koaličních lídrů ve středu večer skončilo krachem, přestože mnohé nasvědčovalo, že se znesvářené strany nakonec dohodnou. Lidovci na jednání přišli s tzv. Postní dohodou, kterou prezentovali jako "návrh vstřícné dohody". Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) však Právu ve středu řekl, že lidovci "jdou proti důstojnosti sociální demokracie".

Postní dohoda obsahovala kromě jiného požadavek, aby skončily všechny podnikatelské aktivity premiérovy rodiny, nikoliv to, že budou "někým spravovány". Stanislav Gross měl také vysvětlit některé své výroky, z nichž část lidovci uvedli přímo do svého návrhu. Rovněž strany měly zveřejnit všechny své závazky, které přesahují 30 miliónů korun.

"Termín případné schůzky Miroslava Kalouska s panem prezidentem zatím nebyl stanoven," řekl ve čtvrtek ráno Novinkám mluvčí lidovců Ondřej Jakob.

NOVINKY

obsah | Česká republika