Gross podá demisi v pondělí

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) podá v pondělí 25. dubna demisi a tím podle ústavy padá celá vláda. "Nebudeme dávat kolektivní demisi, udělá to premiér za nás," potvrdil ve čtvrtek Právu jeden z ministrů, který byl Grossem o demisi informován. Tento krok od předsedy vlády očekává prezident Václav Klaus, jak dnes sdělil ve svém prohlášení.

Klaus se ve čtvrtek rozhodl, že nepřijme demise KDU-ČSL, US-DEU a nestraníka Jaroslava Bureše. Klaus tak podle mluvčího Hradu Petra Hájka chce předejít případným nejasnostem při výkladu současné ústavní situace. Do pondělí 25. dubna očekává odchod celé Grossovy vlády, poté jmenuje nového premiéra.

Prezident tak nepřijme demise ministrů Milana Šimonovského, Libora Ambrozka, Cyrila Svobody, Vladimíra Mlynáře, Jaroslava Bureše, Pavla Němce a Karla Kühnla.

Jakmile Klaus 25. dubna obdrží demisi celé Grossovy vlády, je podle Hájka připraven jmenovat nového premiéra, kterého mu strany na základě dohody z 19. dubna navrhnout.

"Prezident předpokládá, že výběr jednotlivých členů nové vlády nebude žádným automatismem a že nový předseda vlády bude tomuto výběru věnovat maximální pozornost," dodal Hájek.

Dohodou z 19. dubna má Klaus na mysli prohlášení bývalé koalice, že je ochotna pokračovat ve vládě na bázi trojkoalice. Kabinet by měl být sestaven pod vedením sociálního demokrata Jiřího Paroubka, kterého nominovalo předsednictvo ČSSD.

(gö), PRÁVO

obsah | Česká republika