Gross prý pomůže nalézt vhodné místo pro CzechTek

Taneční akce typu letošní technoparty CzechTek, kterou policie po čtyřech dnech rozehnala, by se v budoucnu mohly bez problémů konat například v nějakém vojenském prostoru. Aktivista Stanislav Penc v neděli řekl ČTK, že mu pomoc přislíbil premiér Stanislav Gross (ČSSD) při páteční schůzce. Podle Pence je potřeba, aby stát v té věci vyšel vstříc.

"Gross mi přislíbil, že v té věci něco učiní, aby nějaké vojenské pásmo bylo pro takové účely možné vyčlenit, aby se takovéto akce mohly konat," uvedl na stránkách zpravodajského serveru Britské listy. Grossův příslib ocenil.

Gross se prý pokusí najít vhodný prostor

S Grossem se setkal jako iniciátor petice proti policejnímu zákroku, který počátkem srpna po více než čtyřech dnech ukončil nepovolenou technoparty CzechTek u Boněnova na Tachovsku. Policie je kvůli své roli v souvislosti s technoparty kritizována jak za zákrok, tak i za nečinnost. Nájemce pozemků jí vytýká, že proti sjíždějícímu se davu nezasáhla včas.

Penc spolu s předsedou Spolku na podporu nezávislé justice Johnem Bokem také požadují odstoupení Grosse z funkce premiéra. Vedle zásahu proti technoparty také v souvislosti s případem bývalého šéfa Úřadu vlády Pavla Přibyla, který byl za komunistického režimu velitelem jedné z rot pohotovostního pluku policie. S premiérem se pokoušeli setkat už počátkem září, ale neúspěšně.

John Bok drží kvůli Grossovi hladovku

Bok kvůli požadavku na Grossovu rezignaci zahájil v srpnu hladovku. Přerušit ji podle Pence hodlá v případě objasnění Grossova prohlášení při nástupu do funkce. Gross uvedl, že je ohrožen mafií a že musí mít větší ochranku. Bok to pokládá za šíření poplašné zprávy, neboť podle něho žádné takové ohrožení neexistuje, uvedl Penc. Gross podle něho přislíbil Bokovi v této věci poskytnout jakékoliv informace.

Při páteční schůzce Gross podle Pence řekl, že premiérské křeslo opustí před koncem volebního období pouze v případě odvolání.

NOVINKY

obsah | Česká republika