Grebeníček zůstal šéfem komunistů

Miroslav Grebeníček bude na další čtyři roky předsedou komunistické strany. I když byl považován za jasného favorita, o znovuzvolení musel na sjezdu v Českých Budějovicích bojovat. Ve druhém kole nakonec porazil místopředsedu sněmovny Vojtěcha Filipa o třicet hlasů.

Grebeníček ve druhém kole dostal hlasy 187 z 345 delegátů, Filipa volilo 157 komunistů. Staronový předseda stojí v čele KSČM již od roku 1993, funkci poté třikrát obhájil. Filip dosud v užším vedení KSČM nebyl.

První kolo nemělo vítěze

Bezmála tři sta padesát delegátů Komunistické strany Čech a Moravy dnes na dvoudenním sjezdu nedokázalo předsedu napoprvé zvolit. Nejvíce hlasů dostali právě dosavadní šéf Grebeníček a Filip, kteří postoupili do druhého kola.

Grebeníček dostal v prvním volebním kole 159 hlasů a Filipa podpořilo 139 delegátů stranického sjezdu. Ke zvolení předsedy v prvním kole bylo potřeba, aby pro kandidáta hlasovalo nejméně 173 delegátů z 345 přítomných. V prvním kole vypadli místopředsedové Miloslav Ransdorf, kterého podpořilo 25 delegátů, a Václav Exner s 22 hlasy.

Nejostřeji se proti Grebeníčkovi ještě před volbami vyhranil Ransdorf, který sliboval, že KSČM přemění v moderní vlivnou stranu, dovede ji k volebnímu vítězství, a tím i k moci. Grebeníčka označil za politika, který toho není schopen. V diskusi ale delegáti přesto spíš podporovali Grebeníčka. Ransdorf po svém vyřazení a Grebeníčkově úspěchu řekl, že už nebude obhajovat funkci místopředsedy.

Předseda komunistů při dopoledním zahájení sjezdu připomněl tradice české státnosti - zmínil v té souvislosti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i Karla Marxe, z jehož filozofie komunisté dodnes vycházejí. "Našim politickým soupeřům prý vadí název naší strany, onen přívlastek komunistická. Ve skutečnosti jim vadí ideál rovnosti," mínil předák komunistů.

Grebeníček: Jsme připraveni vládnout

Strana je podle Grebeníčka za přijatelných podmínek připravena vstoupit do vlády a zkrotit kapitalismus, který se nyní vymyká společenské kontrole. "Kapitalismus je teď utržený z řetězu sociálního státu," řekl předseda. Připomněl, že levicová ČSSD a KSČM získaly v minulých parlamentních volbách v Poslanecké sněmovně spolehlivou většinu 111 hlasů, která by jim umožnila vládnout.

Grebeníček obvinil ČSSD z toho, že se zpronevěřila svému programu. Slibovala podle něj sociální stát a nyní žádá další utahování opasků a veřejnou chudobu jako podmínku rozvoje ekonomiky. "Možná to nebude dlouho trvat a Lidový dům, který promrhal důvěru levicových voličů, bude pátým kolem u vozu," zdůraznil.

Nejen v EU, ale i v České republice podle Grebeníčka chybí politická vůle postavit velký kapitál pod společenskou kontrolu a vytvořit funkční daňový systém. Škrtá se naopak v sociálních rozpočtech a sociální stát přestává být jistotou Evropanů.

Komunisté, kteří jsou přesvědčeni o tom, že v Evropském parlamentě obsadí čtyři až šest poslaneckých křesel, nebudou podle Grebeníčka přijímat bezvýhradně vše, co je s evropskou integrací spojeno, i když respektují rozhodnutí většiny občanů o vstupu Česka do unie. "EU není v podání Bruselu cestou do ráje a čeští komunisté spolu s evropskými partnery budou důsledně prosazovat Evropskou sociální chartu, což znamená především právo na práci a důstojný život lidí," uzavřel komunistický lídr.

Ransdorf: sedřu ze spolupracovníků kůži

Všichni čtyři kandidáti na předsedu KSČM ujišťovali delegáty, že chtějí socialismus - každý ho chce ale dosáhnout jiným způsobem. Místopředseda Miloslav Ransdorf chtěl na rozdíl od svých soupeřů komunistickou stranu zcela změnit, vyhrát s ní volby a chopit se moci.

"Ti, kdo budou volit Grebeníčka, spoléhají na osvědčené metody, ti, kteří budou volit mě, se nebojí experimentovat a vydat se na nové cesty," řekl delegátům před volbou Ransdorf. Sliboval, že ze svých spolupracovníků "sedře kůži" a omezí stranickou byrokracii. Řekl také, že ho mnozí volit nebudou proto, že by mohla KSČM pod jeho vedením vyhrát volby, a oni se toho bojí, protože nevědí, co by si s mocí počali.

Podle Filipa musejí komunisté prosazovat přímou demokracii pro občany na všech úrovních rozhodování. Připomněl, že občané neměli možnost rozhodovat o rozdělení Československa ani o vstupu do NATO. KSČM se musí účastnit každodenního politického zápasu. "Za překonání chyb můžeme jít kupředu k novému perspektivnímu socialismu," uzavřel svůj projev. Exnerovo vystoupení bylo nejkratší. Hovořil podle pozorovatelů bez snahy přesvědčit, jakoby byl mezi uchazeči o křeslo stranického vůdce jen do počtu. Exner ale již dříve řekl, že není důvod Grebeníčka v čele strany střídat.

Primátor města, lidovec Tetter, vítal komunisty

V neděli sjezd projedná a schválí závěrečná usnesení a vyslechne zástupce komunistických stran ze zahraničí. Dvoudenní jednání zahájili komunisté státní hymnou, sjezd završí Internacionálou. Jednacímu sálu vévodí česká vlajka a komunistické heslo S lidmi pro lidi. V úvodu delegáty pozdravil primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter (KDU-ČSL).

Na sjezd přijel i irácký ministr kultury Mufíd Džazajrí. Ten je bezesporu nejvýznamnějším zahraničním hostem. Irácký politik, který z dob svých studií a pobytu v Praze perfektně ovládá češtinu, přijel na jih Čech jako oficiální delegát irácké komunistické strany. Spolu s ním pozdravily české komunisty desítky dalších zahraničních hostů. Například zástupci z Vietnamu darovali českým soudruhům obraz jako výraz přátelství a úcty.

Džazajrí řekl, že iráčtí a čeští komunisté se na své sjezdy zvou tradičně již řadu let. "Sledujeme se zájmem, jak stoupá popularita KSČM, jak získává stále více důvěry. Připisujeme to tomu, že strana stále více a lépe vychází z reality české společnosti," soudí ministr.

LIDOVKY

obsah | Česká republika