Údajné brutální gladiátorské hry lákají do ČR stovky cizinců

Zlomené končetiny, ztráta oka, těžké otřesy mozku - to jsou podle internetového deníku The Scotsman následky tzv. gladiátorských her odehrávajících se v České republice. Odměna za ničení těla a zdraví? Maximálně 400 liber (necelých 20 tis. Kč): malé bohatství na poměry v ČR, tvrdí list. Ročně k nám za netradiční podívanou prý dorazí stovky cizinců.

"Bestiálně se mlátili, krváceli, praskaly jim kosti - bylo to strašné. Nejhorší na to ale je, že na místě nestál žádný rozhodčí, člověk schopný říci: už dost, to stačilo. O vyřazení z boje rozhodovali tzv. trenéři bijců. Zápas automaticky skončil až tehdy, kdy jeden z mužů nemohl kvůli ranám vstát," popsal události svědek Johannes Köhler.

K nejčastějším divákům sadistických vystoupení patří Němci. Přijíždějí k nám po stovkách. Vše prý organizuje ruská a polská mafie.

Prakticky bez pravidel

Muži oblečení do obleků gladiátorů, s přilbami a nepatrnými chrániči těla se mlátí jen pro "radost" a za peníze druhých - tak prý už několik let vypadá sobotní večer v utajovaných českých klubech.

V kovové kleci, kde jsou zápasníci po celou dobu drženi, platí jen jedno pravidlo: nejsou povoleny běžné zbraně. Jiná omezení neexistují. Zápas trvá více než hodinu, během níž si mohou diváci vsadit nemalé částky na vítěze. "Večírky" se pořádají potají, nejčastěji údajně ve velkých příhraničních městech, mimo jiné v Karlových Varech. Muži vstupující do klecí mají krásná atletická těla, často ozdobená výrazným tetováním. Podle svědků pocházejí z nejnižších vrstev společnosti.

Varování z Bruselu

Tradice gladiátorských her přišla podle The Scotsman do ČR z Ruska, podobný styl boje si údajně oblíbili ale také Slováci. Tamní list Národná Obroda v této souvislosti napsal, že má důkazy o případu, kdy jeden ze zápasníků přišel během brutálního útoku soupeře o oko.

The Scotsman podotýká, že "krvavý ráj" brzy skončí, a to vstupem země do Evropské unie. Právě Brusel totiž Praze už vzkázal, že takovou barbarskou "zábavu" tolerovat po 1. květnu nebude.

NOVINKY

obsah | Česká republika