Češi by gayům posvětili svazek, adopci ne

Češi jsou vstřícní ke svazkům gayů a lesbiček. Registrované partnerství by jim povolilo 62 procent lidí, sňatky 42 procent, zjistil průzkum CVVM. Jsme tak tolerantnější než Poláci či Slováci. Mnohem méně lidí už by souhlasilo s tím, aby homosexuální páry mohly adoptovat dítě.

Průzkum probíhal paralelně v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. České části se zúčastnilo 1075 respondentů starších patnácti let.

Téměř polovina z nich uvedla, že zná někoho s homosexuální orientací. To je nejvíc ze zkoumaných zemí: mezi Slováky znala gaye či lesbičku třetina dotázaných, v Polsku 14 procent a v Maďarsku dokonce jen osm procent lidí. Pokud jde o formální soužití lidí stejného pohlaví, vstřícnější postoje měli respondenti spíše k registrovanému partnerství než ke svatbě.

Registrované partnerství schvaluje 62 procent Čechů, 42 procent Poláků, 36 procent Maďarů a 39 procent Slováků. Normální sňatek by naproti tomu povolilo 42 procent Čechů, v ostatních zemích se výsledky pohybovaly kolem pětiny.

Co ale zůstává pro většinu lidí nepřijatelné, je adopce dětí homosexuálními páry. V tradičně katolickém Polsku se k ní negativně staví 84 procent dotázaných, na Slovensku 77 %. V Česku a Maďarsku si adopci nepřeje sedm lidí z deseti.

Zákon o registrovaném partnerství vyvolává už několik let silné emoce v českém parlamentu. V prosinci se jím poslanci budou zabývat už pošesté. Naposledy neprošel v únoru, a to o jediný hlas. Jednotně proti jsou jen poslanci KDU-ČSL, výhrady k zákonu má také většina zákonodárců ODS.

Minulý týden podpořily kontroverzní zákon přímo v parlamentu i známé tváře showbyznysu. Zároveň představily petici podepsanou desítkami herců, zpěváků a filmařů.

iDNES

obsah | Česká republika