Bill Gates dostal klíč od Prahy

Šéf Microsoftu Bill Gates přiletěl v pondělí večer do Prahy. Jeho tryskový speciál přistál na ruzyňském letišti a jeden z nejúspěšnějších lidí na světě odjel do jednoho z pražských hotelů, kde je na jednu noc ubytován. Hned v úterý ráno se sešel s pražským primátorem pavlem Bémem, který mu předal klíč od hlavního města.

"Dáváme-li klíč od hlavního města Prahy Billu Gatesovi, říkáme symbolicky - Praha je otevřená nejmodernějším informačním a komunikačním technologiím. Jsme na přelomu dvou staletí. To minulé bylo reprezentováno papírem a to, do něhož jsme vstoupili, pak megabajty," prohlásil primátor Bém.

"Představme si, že správní agenda vážící jednu tunu se vejde na jeden CD ROM vážící všeho všudy 15 gramů. Digitalizovaný a softwarově zpracovaný proces je 90 000 krát objemově úspornější a mnohonásobně rychlejší a ekonomičtější. Klíč, který dáváme duchovnímu otci tohoto procesu, je tedy metaforou nejen naší otevřenosti, ale i potvrzením úchvatné a inspirativní cesty, jež považujeme za správnou," dodal primátor Bém.

Jedním z hlavních bodů dnešní Gatesovy návštěvy bude vystoupení na konferenci o počítačové bezpečnosti Security Summit v Kongresovém centru. Na akci představí připravované produkty, technologie a zejména novou dlouhodobou strategii firmy Microsoft zaměřenou na vytváření bezpečného softwarového prostředí.

Odpoledne na Slovensko

Následovat bude kulatý stůl se zhruba 50 zástupci tuzemských velkých firem. Gates dále oznámí celosvětový dobročinný program Potenciál bez hranic, který se zaměří na udělování grantů pro podporu lokálních charitativních projektů, a projekt Partneři ve vzdělávání.

Odpoledne odcestuje na Slovensko, kde setká se členy vlády včetně premiéra Mikuláše Dzurindy a ministry pro informační technologie ze zemí přistupujících k EU. Ve večerních hodinách uspořádá tiskovou konferenci. Gates je v České republice již potřetí. Poprvé přiletěl v roce 1994, kdy se zúčastnil veletrhu Invex v Brně a setkal se s tehdejším prezidentem Václavem Havlem. Druhou návštěvu uskutečnil v prosinci 2001.

NOVINKY

obsah | Česká republika