Ohlasy na francouzské odmítnutí euroústavy

Zásadní rozkol znamená pro evropské politiky francouzské odmítnutí euroústavy. Zatímco část politické scény tvrdí, že je třeba v schvalování dokumentu pokračovat i v dalších zemích, druhá část to vidí jako zbytečnou věc. Takový názor zastává například český prezident Václav Klaus. Naopak premiér Jiří Paroubek je přesvědčen, že ratifikace bude pokračovat.

Prezident Klaus soudí, že po krachu referenda ve Francii nemá již v Evropské unii smysl pokračovat v ratifikaci tohoto dokumentu. "Bylo by to zbytečné. Ten závěr je hotový a já doufám, že mu všichni rozumějí," prohlásil Klaus, který si myslí, že rozhodnutí francouzských voličů Evropu zásadně změní.

ODS je přesvědčena, že výsledek hlasování je šance pro lepší uspořádání EU a soudí, že podle platných smluv je euroústava mrtvá. "Považujeme za bezpředmětné, aby se Česká republika dále věnovala její ratifikaci," souhlasila v prohlášení ODS.

Francouzské "ne" podle občanských demokratů ukázalo, že smlouva byla vytvořena ve spěchu, bez reflexe současného evropského vývoje. "Byla vytvořena pouze politickými elitami a pro politické elity," soudí ODS.

Eurooptimisté věří v pokračování

Premiér Jiří Paroubek trvá na tom, že bez ohledu na francouzský výsledek bude ratifikace v ČR pokračovat a přijetí euroústavy zůstává prioritou české vlády. Dnes před novináři naznačil možnost celoevropského referenda. Také reprezentace tří severských států - Dánska, Švédska a Finska si myslí, že by proces ratifikace neměl být zastaven. "Samozřejmě, že respektujeme rozhodnutí francouzského lidu, ale je důležté, aby i sami Dánové měli na podzim možnost vyjádřit se k dohodě," řekl agentuře Ritzau dánský premiér Anders Rasmussen.

Podle českého komisaře v EU Vladimíra Špidly je třeba pokračovat v ratifikacích a posoudit pak výsledek v celé Evropské unii. Zdůraznil, že EU ústavu potřebuje a že by měla dělat všechno pro to, aby ji nakonec měla. "Každý má možnost demokraticky vyjádřit svůj postoj. Až to všichni učiní, sejde se Evropská rada a rozhodne, jakým směrem se bude proces dál ubírat," řekl Špidla."Uvidíme, jak to bude probíhat dál," dodal.

Němečtí politici se shodují, že ratifikace euroústavy v zemích EU nekončí. Je to nezdar ústavního procesu, řekl dnes německý ministr zahraničí Joschka Fischer. "Je třeba ten výsledek respektovat, znamená ale velkou výzvu pro rozšířenou EU," řekl šéf německé diplomacie. Podle šéfky CDU Angely Merkelové teď musejí evropští politici znovu přiblížit EU občanům.

Pro slovenského ministra zahraničí Eduarda Kukana je jasné odmítnutí evropské ústavy Francií obrovským zklamáním. "Jsem rozčarovaný. Francie je zakládajícím členem Evropského společenství a po dlouhá léta společně s Německem hnacím motorem, dynamem evropské integrace i rozšiřování Evropské unie. O to je méně pochopitelné rozhodnutí francouzských voličů," uvedl dnes Kukan před novináři.

Slovensko se bude podle Kukana zasazovat, aby proces ratifikace ústavní smlouvy pokračoval. "Evropská unie zůstává Evropskou unií i bez ohledu na výsledek nedělního referenda o evropské ústavě ve Francii," píše slovenský deník Pravda. Francouzské "non" by podle Pravdy mohlo přinést úlevu britskému premiérovi Tonymu Blairovi, který by mohl ustoupit od riskantního referenda s odůvodněním, že evropská ústava je mrtvá. "Zastavit proces schvalování ústavy a začít hovořit o novém vyjednávání by však bylo nefér vůči jiným zemím, které už ústavu schválily, anebo se tak chystají udělat," upozorňuje deník. Debata o evropské ústavě údajně vypovídá také o tom, jaké je schvalování bruselské legislativy. Většině občanů EU prý nic neříká, protože se jí příliš nezabývají ani domácí politici. "Odvolávat se ale na Brusel tehdy, kdy něco nefunguje nebo funguje špatně, je pozdě a často nefér," uzavírá Pravda.

Podle vládního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) se ale proces ratifikace evropské ústavy po neúspěšném francouzském referendu zastaví. "Smlouva byla předložena v nesprávném čase a s nesprávným obsahem. Vítáme rozhodnutí francouzských voličů. Zvítězila svobodná Evropská unie," uvedl předseda KDH Pavol Hrušovský. "I když Lucembursko jako země předsedající EU trvá na dodržení harmonogramu ratifikace, je jasné, že bez Francie nelze pokračovat a ani nelze pomýšlet na to, že se ústava 'přebarví', aby ji Francie příště odhlasovala," reagoval španělský deník El País.

Odvolá Chirak Raffarina?

Francouzský prezident Jacques Chirac v pondělí dopoledne přijal premiéra Jeana-Pierra Raffarina. Spekuluje se, že Raffarin složí do prezidentových rukou demisi.

Raffarinovu přijetí v prezidentském paláci předcházela premiérova pravidelná pondělní schůzka s klíčovými ministry. Byla velmi krátká a nebylo z ní vydáno žádné komuniké.

Chirac dal už v neděli večer jasně najevo, že hodlá nepopulárního premiéra vystřídat. Raffarin je ve funkci tři roky. Po půlhodinové schůzce s prezidentem ale neuvedl, zda podal demisi. Řekl pouze, že lze čekat "vývoj během dne nebo zítra". Raffarinův odchod z funkce je vzhledem k jasnému odmítnutí ústavy Evropské unie v nedělním francouzském referendu považován za jistý.

Agentura AFP oznámila, že Chirac dopoledne přijme také předsedu vládní strany Svaz pro lidové hnutí Nicolase Sarkozyho. To vyvolává dohady, že Sarkozy by mohl být jmenován na Raffarinovo místo.

(ivi), PRÁVO

obsah | Česká republika