Květinová Flora Olomouc tentokrát o jiřinkách

Na 1200 kusů jiřinek vysázeli zahradníci olomouckého výstaviště k blížící se mezinárodní výstavě květin Flora Olomouc 2002, která se bude konat ve dnech 22. až 25. srpna. Akce je pořádána ve spolupráci se Svazem školkařů České Republiky, Českým zahrádkářským svazem a Svazem květinářů a floristů.

Květiny, jejichž pěstování má v Česku dlouhou tradici - připomeňme jiřinkové bály z dob Boženy Němcové - budou mít návštěvníci největšího květinového veletrhu v ČR šanci shlédnout ve skutečně světovém sortimentu. "215 odrůd najednou opravdu nebývá k vidění," potvrdila Jana Kozlová z oddělení zahradnických výstav.

Venkovní plochy olomouckého výstaviště Flora Olomouc, Smetanovy sady ozdobí miniaturní odrůdy pomponek, kaktusovky, i obří květy takzvaných dekoraček. Záhony parku už v těchto dnech prosvítají prvními barvami. Při otevření letní Flory se jiřinky představí v neuvěřitelně pestré škále od sněhobílých až po temně modré. Chybět nebudou ani duhové, dvoubarevné typy s odlišně zbarvenými špičkami květů.

Letos se stanou významnou součástí expozic v interiérech i gladioly pěstitelů SZO ČZS Gladiris a v neposlední řadě královny květin - růže. Výstaviště Flora Olomouc, a.s. se tak připojí k celosvětově vyhlášenému Roku růže, jehož důstojnou oslavu v České Republice zaštiťuje Rosa Klub Praha. V rámci doplňkového programu budou moci odborníci i návštěvníci z řad laiků obdivovat bohatý světový sortiment v současnosti stále ještě nedoceněných květin našich babiček - fuchsií.

Jako již tradičně se budou moci vystavovatelé zúčastnit prestižní soutěže o NOVITAS OLOMUCENSIS a porovnat krásu a nápaditost svých výstavních expozic v soutěži O nejlépe řešenou expozici. I pro floristy je připravena možnost změřit síly s kolegy, a to v aranžování na téma: Svatební kytice ze živých rostlin.

(r)

obsah | Česká republika