Cigareta na zastávce už je minulostí

Kuřáci přišli od silvestrovské půlnoci o jedno ze svých největších potěšení. Už si nemohou zapálit na autobusové či tramvajové zastávce, ani na nástupišti. Pokud by se svého zlozvyku nedokázali vzdát, riskují pokutu až tisíc korun.

Protikuřácký zákon, který začal platit 1. ledna 2006, jim ale naopak umožňuje vychutnat si cigaretu po jídle v restauraci. Až do konce roku 2005 kouřit v restauracích v době podávání hlavních jídel nesměli.

Kouřit se od letoška nesmí ani ve školách, v kinech a divadlech, sportovních halách, na státních úřadech, na nástupištích a na dalších veřejně přístupných místech. V kině a divadle je ovšem možné si zapálit ve vyhrazených prostorech.

Podnikateli, který prodá tabák či alkohol člověku mladšímu 18 let, hrozí pokuta až 50 tisíc. Kuřáci si už nekoupí ani krabičku, ve které je deset kusů, protože prodej menšího balení cigaret než po dvaceti kusech je zakázán.

Poslanci schválili protikuřácký zákon navzdory vetu senátorů. Podle kritiků je ale moc mírný, protože dovoluje kouřit v restauracích i během obědů a večeří a nezakazuje ani kouření v práci.

I v zahraničí mají kuřáci potíže

Už v roce 2004 bylo nebezpečné zapálit si cigaretu v irském baru. Např. irská "restaurační policie" je oprávněna pokutovat kuřáky částkou až 3000 eur.

Od 1. ledna 2006 platí nová protikuřácká opatření ve Španělsku, Belgii, Makedonii a Lotyšsku, které až na výjimky vykazují kuřáky z pracovišť a dalších veřejných zařízení.

Ve Španělsku nelze kouřit ani na pracovišti. Není povoleno vytvořit dokonce ani kuřácké koutky.

V Rakousku je od začátku roku zakázáno kouřit na všech vlakových nádražích. Cigareta je povolena jen ve velkých stanicích, kde je pro kuřáky vyhrazen speciální prostor na nástupišti.

Zákaz kouření na nádražích platí v Německu a v Itálii, minulý měsíc se k nim přidalo i Švýcarsko, kde také všechny dosavadní kuřácké vagony budou přebudovány na nekuřácké.

Kuřáci jsou striktně omezeni například v Černé Hoře, v Irsku, v Itálii, v Norsku i ve Švédsku.

iDNES

obsah | Česká republika