EU argumentuje proti Klausovi v desateru pro euroústavu

Místopředsedkyně Evropské komise Margot Wallströmová dnes v pražském Karolinu představila svých deset argumentů pro přijetí evropské ústavy. Aniž zmínila jméno českého prezidenta Václava Klause, jejích deset bodů vyznělo jako polemika s jeho desaterem výhrad vůči ústavní smlouvě unie. Zatímco Klaus varuje, že státy v nové EU ztratí dosud výlučné právo tvořit si své vlastní zákony a že se v hlasovacích procedurách proti dnešnímu stavu sníží váha Česka, Wallströmová tvrdí, že ústavní smlouva přinese spravedlivější a efektivnější rozhodování v EU a zjednoduší její právní systém.

Podle komisařky větší kontrolní pravomoc získá volený Evropský parlament a vliv na politiku EU budou mít i evropští občané. "Toto jsou argumenty, které bych použila v diskusi s ním (Klausem)," řekla Wallströmová ČTK. "Každý se snaží předkládat své nejlepší argumenty," dodala.

Eurokomisařka odpovědná za vztahy mezi institucemi a komunikační strategii EU podle člena svého kabinetu Marka Graye měla zájem se s Klausem setkat. Prezident ale dnes byl na oslavách konce druhé světové války v Moskvě.

O ratifikaci evropské ústavy Wallströmová hovořila s českým premiérem Jiřím Paroubkem, jehož vláda považuje schválení smlouvy za svůj hlavní cíl. Paroubův kabinet prosazuje ratifikaci v referendu a chystá o ústavě obsáhlou informační kampaň.

"Jsme přesvědčeni, že tato kampaň bude úspěšná," uvedl premiér.

Wallströmová řekla, že i kdyby Francie v květnovém plebiscitu ústavu odmítla, což je podle průzkumů reálné, ratifikační proces by tím neskončil. Co by případné ne Francie či dalších států znamenalo pro budoucnost unie, nelze podle ní předjímat - evropští lídři by se museli sejít a rozhodnout, co dál.

Oba politici jednali také o projektu, podle něhož by z Terezína mohlo vzniknout centrum pro demokracii a kulturu. Paroubek zdůraznil, že na financování tohoto záměru by se měla podílet Evropská komise, kraj i stát, protože projekt přesahuje finanční možnosti města Terezín.

Svých "deset hlavních důvodů proč hlasovat pro" představila Wallstömová na přednášce nazvané "Budoucnost Evropy - superstát, nebo demokratičtější unie?". EU podle ní sice je nadnárodní organizací, ale nepodobá se federaci typu Spojených států.

I evropská ústava říká, že EU má pouze ty pravomoci, které jí suverénní členské státy svěří, argumentovala Wallströmová. Každá země si ponechává kontrolu nad svou zahraniční politikou a ozbrojenými silami. "Kultura USA je spíše stejnorodá a existuje tu pouze jeden jazyk. Evropská unie má velmi rozmanitou kulturu a mnoho jazyků," rozptylovala obavy ze vzniku evropského federativního superstátu. Podle ní přitom EU po přijetí euroústavy bude mít větší vliv ve světě díky zřízení funkce evropského ministra zahraničí.

Česká vláda má o podobě informační kampaně k euroústavě rozhodnout během května. Stále přitom není jasné, zda budou dokument schvalovat lidé v referendu, nebo politici v parlamentu. "Ještě není pozdě. Potřebuje to čas," soudí komisařka.

LIDOVKY

obsah | Česká republika