Češi mají k evropské měně nejdál

Schodek veřejných rozpočtů České republiky loni dosáhl rekordních 328,5 miliardy korun, tedy 12,9 procenta hrubého domácího produktu. Takové jsou počty statistického úřadu unie Eurostat. Pro přijetí eura je zapotřebí schodek do tří procent HDP. Z přistupujících zemí na tom bylo podle Eurostatu loni Česko nejhůře.

Podle České národní banky by tyto údaje neměly mít vliv na cíl přijmout euro na konci desetiletí, ani nepovedou ke změně ekonomického výhledu. "Z makroekonomického hlediska to není nová informace," řekl člen bankovní rady ČNB Jan Frait.

"Rekordní výši schodku způsobilo především jednorázové započtení státních záruk za nejméně 180 miliard korun," řekla mluvčí ministerstva financí Eva Nováková. Eurostat podle ní používá jinou metodiku, právě ta je však rozhodující pro přijetí eura. Podle českých propočtů uvedených v reformě veřejných financí dosáhl loňský schodek 134,2 miliardy korun. Celý veřejný dluh ČR dosáhl podle Eurostatu 956,2 miliardy korun, tedy 37,6 procenta HDP. Zde by ČR problémy s přijetím eura mít neměla, protože pravidla povolují dluh až do 60 procent HDP.

''Kostlivci straší pouze ČR''

Podle hlavního ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška přispělo k astronomické výši schodku to, že Eurostat vytahal ze skříní všechny kostlivce. "Nelze přehlédnout fakt, že se kostlivci zřejmě vyskytovali jen v českých skříních," řekl. V žádné z členských nebo přistupujících zemích se deficit za poslední čtyři roky nevyšplhal do dvojciferných hodnot. Například maďarský deficit činil podle Eurostatu 5,9 procenta HDP, polský 4,1 procenta a slovenský 3,6 procenta. Nejhoršímu Česku je nejblíže Malta s deficitem 9,7 procenta HDP. Průměrný deficit EU je 2,7 procenta HDP.

Sobíšek také připomněl, že se výše veřejného dluhu přiblížila jednomu bilionu korun a letos jej jistě překročí. "Česko tak již nepatří mezi země s nízkým veřejným dluhem, ale řadí se do kategorie středně zadlužených," řekl.

Analytik: Vláda by neměla změkčovat reformu

Podle ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory nebude plánované snížení deficitu pod tři procenta do roku 2008 snadné. "Vláda by měla pokračovat v reformě veřejných financí a ne ji neustále změkčovat," podotkl. Čísla podle něj neříkají vše a v různých zemích za nimi mohou stát různé postupy. Mohou být důsledkem skutečného snížení dluhu, ale teoreticky také za nimi může stát kreativní účetnictví nebo změna metodiky HDP tak, aby rostlo rychleji.

Termín přijetí eura navíc nebude závislý jen na stavu veřejných financí, ale také na politické situaci. Pikora si například dovede představit jednorázové rozšíření eurozóny o skupinu zemí. Některé země by na jednotném termínu vydělaly, jiné by naopak musely proti původním záměrům čekat.

Eurostat při výpočtu používá standardy ESA 95. Podle Novákové tato metoda jinak zachycuje neuhrazené ztráty České konsolidační agentury, počítá i dluhy dceřiných společností ČKA, Správy železniční a dopravní cesty nebo Vinařského fondu a především započítává všechny rizikové záruky státu. České propočty s tím vším nepočítají. Rok 2003 byl podle Novákové mimořádný právě kvůli započtení různých vládních záruk za 180 až 190 miliard korun, zejména za IPB a Českou inkasní. V letošním roce ministerstvo financí odhaduje schodek veřejných rozpočtů na 5,5 procenta HDP, podle metodiky EU by to mohlo být o několik desetin více.

LIDOVKY

obsah | Česká republika