První projekty z peněz EU v ČR už letos

Zpracování a schvalování projektů, na něž bude možné čerpat 1,8 miliardy korun, které na likvidaci povodňových škod v ČR vyčlenila Evropská komise, bude nyní tak zjednodušeno, že některé opravy za unijní pomoc se zahájí už letos.

Řekl to po jednání expertů včera v Praze hlavní vyjednavač Evropské komise pro ČR Rutger Wissels. "Přijde na náročnost projektu, ale pevně doufáme, že první stavby by se mohly realizovat během čtvrtého čtvrtletí letošního roku," potvrdil. Z deseti miliónů eur (300 mil. Kč), které Unie dává z programu Phare, mají být hrazeny například opravy kulturních památek, z 48 miliónů eur (1,5 miliardy korun) z programu Ispa se zaplatí opravy silnic, železnic, mostů, ale také například čističek vod a další projekty k zajištění čistoty životního prostředí.

"Od úterka jsou v Česku experti, kteří jsou k dispozici pro vypracování přijatelných projektů," informoval Wissels. Tím se podle něj podstatně zkrátí doba od vyslovení požadavku do zahájení prací. Jejich činnost a další technickou pomoc financuje Unie stoprocentně. Stejně tak některé projekty z programu Phare. U ostatních musí 15 procent nákladů zajistit česká strana z vlastních zdrojů. Podle Wisselse je možné předkládat dokumentaci k projektům v češtině, aby se zkrátil čas, z nějž určitou část nyní zabírá překlad do angličtiny.

(lan), FLASHNEWS

obsah | Česká republika