Exprimátor Kasl odstartoval novou stranu

Evropští demokraté chtějí být mezi KDU-ČSL a ODS

K proevropské politice pravého středu v prostoru mezi KDU-ČSL a ODS se na svém ustavujícím sněmu v Praze včera přihlásili Evropští demokraté (ED). Stranu založil bývalý pražský primátor Jan Kasl, který byl také včera absolutní většinou zvolen jejím předsedou jako jediný kandidát, když získal 126 ze 127 platných hlasovacích lístků. ED, kteří by se chtěli jako další politická strana etablovat postupně v celé České republice a kandidovat už v parlamentních volbách v roce 2006, si své šance vyzkoušeli poprvé v listopadu při komunálních volbách v Praze, kde získali 18 procent hlasů a skončili za ODS druzí.

Na včerejším ustavujícím sněmu, jehož se účastnilo asi 150 delegátů, se netajili ambicemi integrovat malá pravicová seskupení, nebo alespoň jejich část. Od 1. ledna 2003 tak s novou stranou splyne například Demokratická liga. Členům ODA, Cesty změny, Volby pro město, nezávislým i dalším nabídli Kaslovi demokraté úzkou spolupráci až do plné integrace, např. formou společných kandidátek.

"Integrační období může trvat i několik let," řekl v projevu Kasl a připomněl, že sloučení ED s ODA i Cestou změny není organizačně možné kvůli závazkům a pohledávkám těchto stran. Vůli k integraci demonstrovali na sněmu ED svou přítomností předseda Cesty změny Jiří Lobkowicz i šéfka ODA Jiřina Novotná. "Politická scéna může přinést překvapení a my musíme být připraveni reagovat na aktuální vývoj v ODS s nově zvoleným vedením, na vývoj v US-DEU po 19. lednu příštího roku a samozřejmě i na dění v táboře našich ideových protivníků - ČSSD," řekl ve svém vystoupení Kasl.

Republikový sněm má být na jaře

Ve schváleném programu se ED hlásí ke svobodnému trhu, konkurenci a rovným šancím. "Odmítáme klientelský kapitalismus, který zpomaluje ekonomický rozvoj, zvyšuje transformační náklady a ničí volnou soutěž a konkurenční prostředí," shrnul Kasl s tím, že se ED budou snažit získávat voliče, kteří nemají alternativu. Získávat je budou i nekompromisním bojem proti korupci. ED nyní chtějí budovat regionální strukturu. Sněm se má konat na přelomu května a června 2003.

PETR JANIŠ, TOMÁŠ URBAN, FLASHNEWS

obsah | Česká republika