Topolánek s lidovci nevyloučili duhovou vládu

Vedení ODS se už ráno sešlo v Poslanecké sněmovně se zástupci KDU-ČSL. Po této schůzce je jasné, že obě strany mají obdobný názor ma uspořádání předčasných voleb i na možné vytvoření duhové vlády. V průběhu dne se Mirek Topolánek sejde také s vedením sociálních demokratů.

"Varianta duhové vlády je z pohledu ODS i KDU-ČSL stále ve hře," prohlásil po schůzce úřadující předseda křesťanských demokratů Jan Kasal. Přitom tvrdil, že ani jedna z těchto dvou stran není tím, kdo směřování k takové vládě blokuje.

Předseda ODS Mirek Topolánek byl jako obvykle nepříliš sdílný. "Řešíme první pilíř problému, to znamená umožnění předčasných voleb. Teprve poté, co získáme ústavní většinu pro tento návrh, budeme řešit termín voleb a teprve potom, jaká vláda nás k těmto volbám dovede," řekl Topolánek.

Komunisté možná předčasné volby podpoří

Varianta předčasných voleb, na které nyní Topolánek nejvíce pracuje, je ovšem možná jen s podporou komunistů nebo ČSSD. Sociální demokraté jsou zatím proti, komunisté se vyjadřují nejasně.

Zatím poslední podrobné vyjádření jejich předsedy Vojtěcha Filipa pro ČRo1-Radiožurnál ale ukazuje, že by takové řešení mohli podpořit. "Pro nás je to řešení, které je možné," reagoval Filip v úterý ráno na otázku moderátora, zda on osobně je pro uspořádání předčasných voleb.

Pokud jde o stanovisko strany, Filip řekl, že nyní o něm jedná nejužší vedení. S výsledkem bude poté seznámen poslanecký klub, který se podle Filipa zachová tak, jak rozhodne vedení.

Šéf komunistů se rovněž nebránil možnosti vzniku dočasné vlády, která by vládla právě do předčasných voleb. Na otázku moderátora, zda by šli komunisté případně do takové vlády, a to i v případě, že by v ní neseděli sociální demokraté, odpověděl Filip kladně.

"Já myslím, že je možné a velmi pravděpodobné, že bychom do toho takto šli," řekl v Radiožurnálu. Hned ale dodal, že komunisté nezahazují ani možnost takové vlády, na které by se podílely všechny strany, včetně ČSSD, a která by vládla až do řádných voleb v roce 2010.

Postoj komunistů má ale opět několik podmínek. Komunisté například nechtějí, aby takové vlády vedl zástupce ODS a mluví o vládě "národní shody". Že by s nimi chtěli jít občanští demokraté a lidovci do takové vlády, je ale málo pravděpodobné.

Topolánek už mluvil s Paroubkem i Bursíkem

Šéf občanských demokratů se už v pondělí tajně sešel s předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem. Šéf ODS v co největším utajení usiluje o dohodu, s níž by mohl jít za prezidentem. Končící premiér v pondělí v rámci povolebního vyjednávání také jednal se zástupci Strany zelených.

iDNES.cz, MF DNES

obsah | Česká republika