Prezident nezvolen ani ve 2. volbě. Co bude dál?

Ani napodruhé se nepodařilo poslancům a senátorům zvolit ve třech kolech nového českého prezidenta. Největší potupy se dočkal na Pražském hradě sebevědomý Miloš Zeman, který vypadl hned v prvním kole, neboť nedostal hlasy od svých soc. dem. oponentů. Nevyčkal ani oficiálního vyhlášení výsledků, bez podání ruky svým rivalům opustil tajně Hrad a zmizel.

Zemanův debakl způsobil roztržku mezi soc. dem., jejichž část spolu s některými komunisty dala hlasy raději Václavu Klausovi, aby zabránila návratu expremiéra z Vysočiny do nejvyšších pater politiky. Podle hlasů, které získal Klaus ve všech třech kolech, je jisté, že ho nevolili jen členové ODS, ale i zákonodárci dalších stran. Zeman obdržel ve Sněmovně 78 hlasů, což je dvakrát tolik co v minulé volbě soc. dem. kandidát Jaroslav Bureš, ale v Senátu expremiér získal jen pět hlasů (Bureš 7). Blízko měl ke zvolení Klaus, který po prvním rozstřelu postoupil dál s Jaroslavou Moserovou, favoritkou lidovců a US-DEU. Klaus po zběsilém lobbování získal ve třetím kole v obou komorách celkem 127 hlasů, takže ke zvolení mu chybělo při stoprocentní účasti jen 14 hlasů. Moserovou ve finále podpořilo celkem 65 poslanců a senátorů. Kandidátka ve všech kolech dostala většinu v Senátu, zatímco Klaus bodoval pouze v dolní komoře.

"Nenechám se odradit. Nedopustím, aby zde vznikla parafráze hry Nejsilnější, máte padáka!", reagoval po volbě ve Španělském sále Klaus. Výslovně řekl, že půjde do třetí volby nepřímé i do případné volby přímé. Druhé a třetí kolo bojkotovala osmdesátka poslanců. Sociálním demokratům a KSČM nakonec vyšla taktika, kdy vyškrtali Klause, volbu zablokovali a otevřeli tak cestu k třetímu pokusu.

Parlament se tak podle předběžných dohod sejde ještě jednou, ke třetí nepřímé volbě, jejíž termín zatím není jasný. Ústava žádnou lhůtu neurčuje. Vládní koalice zvažuje postavit společného kandidáta, aby se tak předešlo opakovanému fiasku a Hrad byl konečně obsazen.

Strany hledají, kdo může porazit Klause

Strany vládní koalice se pustily do pátrání po novém prezidentském kandidátovi, který by měl šanci porazit ve třetí parlamentní volbě Václava Klause. Politici však zároveň přiznávají, že svému snažení příliš nadějí nedávají, a vše tedy směřuje spíš k přímé volbě prezidenta. "Bude to těžké, protože hledáme člověka od Škromacha k Marvanové. Tedy někoho, kdo bude přijatelný pro všechny, a navíc bude schopen důstojně konkurovat Klausovi. Nemůže to být nějaké jméno náhodně vytažené z klobouku," uvedl vlivný vládní politik.

Skeptická je i ministryně ČSSD Petra Buzková: "Myslím, že jdeme směrem k přímé volbě." Jednání se naplno rozjedou tento týden, kdy premiér Vladimír Špidla hodlá otestovat, zda je vůbec koalice schopna se na společném kandidátovi dohodnout. "Časový horizont stanoven není, ale nechceme to protahovat," řekl Špidla. Jeho partneři z vlády mu však vzkazují, že do té doby chtějí, aby měl svou stranu - otřesenou Zemanovým neúspěchem v páteční volbě - zpacifikovanou.

"ČSSD je nyní slabým místem. Chtěli bychom, aby měli sami sebe přečtené a byli i pro nás čitelní," konstatoval místopředseda lidovců Jan Kasal. Dokonce se už zrodil plán, jak v tom Špidlovi pomoci a zároveň vše využít pro zajištění podpory společnému kandidátovi. Část ČSSD a koaličních politiků hodlá nabídnout Zemanovým stoupencům, aby onoho přijatelného člověka našli oni. "To by byla pojistka, že ho při volbě nepotopí. Zároveň by měli pocit, že se s nimi počítá," uvedl již citovaný zdroj.

Kdo by takovým společným kandidátem mohl být, není zatím jasné. Padají jména ombudsmana Otakara Motejla, exministra zahraničí Jaroslava Šedivého či senátora Josefa Jařaba. Ani jeden z nich však nemůže počítat, že by získal všechny hlasy vládní koalice. A ti, kteří by je získat mohli - jako třeba prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomír Voleník či senátorka Dagmar Lastovecká (oba členové ODS) - úvahy o Hradě zatím odmítají. Museli by se totiž postavit Václavu Klausovi, kterého se ODS ani pro třetí volbu v parlamentu nehodlá vzdát. A chce ho vyslat i do přímé volby. "Nemáme jediný důvod na tom něco měnit. To, že se nám podsouvají nějaké jiné alternativy, je jenom hra. My jsme kompaktní, a tak se nás snaží nalomit," prohlásil předseda ODS Mirek Topolánek. Z vládního tábora přesto zaznívá, že se pokusí některé z Topolánkových mužů přetáhnout na svou stranu. Dohody plánují i s komunisty.

"Už v předchozích volbách jsme se přesvědčili, že jejich sliby nelze brát zcela vážně," uvedl jeden ze Špidlových ministrů. Komunisté nyní tvrdí, že podpoří toho, kdo bude mít šanci na zvolení. Jinak řečeno: když je vládní koalice přesvědčí, že má pro svého kandidáta zajištěn dostatečný počet hlasů, klidně jim ho odmávají. A naopak: pokud se ODS podaří utrhnout nějaké hlasy z vládní koalice, jsou komunisté ochotni pomoci na Hrad i Václavu Klausovi. "Je pro nás představitelná i podpora Václavu Klausovi. Pro nás je prostě priorita, aby byl prezident zvolen co nejrychleji," řekl šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik. ODS přitom ještě v pátek byla rozhodnuta, že se pokusí rovnou protlačit přímou volbu. Dnes už to tak jednoznačné není. "Mírně převažuje názor, že bychom měli hned zkusit přímou volbu. Ale nejsme o tom přesvědčeni," řekl Topolánek.

Prezidentští kandidáti?

Otakar Motejl (ombudsman)

Josef Jařab (senátor)

Jaroslav Šedivý (býv. ministr zahraničí)

Jan Sokol (vysokoškolský pedagog)

Dagmar Lastovecká (senátorka)

Lubomír Voleník (šéf NKÚ)

Josef Tošovský (bývalý premiér)

(ada, nig, gö), PRÁVO, SABINA SLONKOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika