Dráhy chtějí postavit u Prahy obří tunel

V těsné blízkosti Prahy má vyrůst jeden z nejdelších tunelů na světě. Zadluženou Českou republiku může stát až dvacet miliard korun. Vlaky by v něm mohly jezdit až třísetkilometrovou rychlostí. Bude to unikátní projekt, anebo zbytečně vyhozené peníze?

Devatenáctikilometrový tunel mezi pražským Barrandovem a Loděnicemi u Berouna umožní, aby jím vlaky projížděly až třísetkilometrovou rychlostí.

Tato důležitá stavba sice výrazně urychlí dopravu mezi Prahou, Berounem, Plzní a západní Evropou, otázkou však zůstává, zda nejde o přehnané velikášství, na které stát nebude mít peníze.

Opoziční pražský zastupitel Jiří Witzany (ED) uvedl, že stavba za několik desítek miliard korun je v současné době zbytečným luxusem. "Kdyby se ty peníze, co se utratí za stavbu, raději daly na rychlodráhu z ruzyňského letiště do centra Prahy nebo na další linky pražského metra, bude to mnohem lepší," tvrdí Witzany.

"Stavba moderní dvojkolejné vysokorychlostní železnice se zaplatí i z peněz Evropské unie," namítla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Anna Kodysová.

Kilometr může stát až miliardu

František Polák, mluvčí společnosti Metrostav, která se stavbou tunelů zabývá, uvedl, že kilometr dvojkolejného železničního tunelu může stát přibližně pět set milionů až miliardu korun.

"Záleží na geologických podmínkách," dodal Polák. Nový tunel by tak mohl stát až dvacet miliard korun. Dopravní odborníci však stavbu tunelu, který bude patřit s 19,2 kilometru mezi desítku nejdelších tunelů na světě, podporují. "To, co je v podzemí, je šetrné k životnímu prostředí," uvedl Petr Moos z dopravní fakulty ČVUT.

S novou trasou železnice z Prahy do Berouna souhlasí i Moosův kolega z fakulty Martin Macura. "Současnou trať, která vede údolím Berounky, nelze přestavět na vysokorychlostní," řekl.

Experti: Vlaky musí pod kopec

Nová vysokorychlostní dvoukolejná železnice má vést nitrem kopců přímo pod Českým krasem. Vlaky mezi Prahou a Berounem a dále na Plzeň mají uhánět rychlostí až tři sta kilometrů. V Evropě je v současné době něco takového výsadou pouze několika proslulých expresů typu TGV.

Součástí této tratě má být i přes devatenáct kilometrů dlouhý tunel. To by podle současného světového žebříčku železničních tunelů stačilo na vynikající šesté místo. Rekordní tunel má být hotov v roce 2016.

Stavbě pomůže vápenec

Přední český tunelový odborník Jiří Barták ze Stavební fakulty ČVUT uvedl, že ve Švýcarsku se v současné době staví dva delší tunely. "Jsou to Gotthardský, který bude dlouhý asi šedesát kilometrů, a Lötschbergský s délkou zhruba šestatřicet kilometrů, který už je proražen. Oba jsou železniční a budou sloužit k převozu kamionů na vagonech pod Alpami," řekl Barták. I tak by však český tunel patřil k nejdelším na světě.

Jiří Barták uvedl, že pro stavbu tunelu pod Českým krasem jsou příhodné podmínky. "Je tam hlavně vápenec, který se proráží snadněji než jiné horniny," vysvětlil Barták. Dodal také, že tato stavba odpovídá modernímu trendu. Je zřejmé, že stavbu tunelu a nové tratě by nezastavila ani případná změna vlády po parlamentních volbách v roce 2006. I zástupce ODS František Laudát, který je poradcem stínového ministra dopravy Petra Bendla, tuto akci podpořil. "Když už povede z Prahy do Plzně a dále k německým hranicím nová trať, tak ji udělejme pořádně, ať vydrží několik desítek let. Polovičatá řešení se v minulosti vždy vymstila," tvrdí Laudát.

Od Berounky dále

Martin Jacura z Dopravní fakulty ČVUT je odborníkem na železniční dopravu. Jiné řešení než postavit novou železnici do Berouna podle něj není. "Současná trať vede údolím Berounky, z jedné strany má řeku a z druhé skály, které patří k chráněné oblasti Český kras. Koleje proto v těchto místech nemůžeme vést jinudy a vlaky v některých místech jezdí jen osmdesátikilometrovou rychlostí, což pro moderní dopravu nestačí," řekl Jacura.

V současné době dělníci stavějí dva dvojkolejné tunely pod pražským Vítkovem, které mají za úkol zrychlit železniční dopravu mezi nádražími v centru metropole.

Stavba tunelu byla v hlavním městě ostře sledovaná už před více než sto lety. V roce 1871 dokončili dělníci stavbu prvního dvojkolejného vinohradského tunelu, který měří přes jedenáct set metrů.

Tři největší světové tunely

Seikan v Japonsku, dlouhý 53 850 metrů, do provozu byl uveden v roce 1988, spojuje ostrovy Honšú a Hokkaidó
Eurotunel, dlouhý 50 450 metrů, uvedený do provozu v roce 1994, spojuje Velkou Británii a Francii
Iwate-ičinohe v Japonsku je dlouhý 25 810 metrů, v provozu je od roku 2002
JAN ZIEGLER

obsah | Česká republika