Česko vzdalo boj o DPH

Česká republika nebude vetovat unijní dohodu o snížených sazbách daně z přidané hodnoty. Stavba bytů bude dražší už za dva roky.

ČR se prý podařilo najít způsob, jak ponechat většinu výstavby bytů i rodinných domů ve snížené sazbě DPH i po roce 2007, kdy Česku končí výjimka. uvedl bez dalších podrobností řekli premiér Jiří Paroubek a ministr financí Bohuslav Sobotka.

"Celá věc je uzavřena. Výsledný kompromis představuje 90, možná 95 procent toho, s čím jsme do toho šli. Česko nebude vetovat dohodu o DPH," řekl Paroubek.

Záleží ještě na Polsku

Podle Sobotky bude většina bytové výstavby po roce 2007 zdaněna sníženou pětiprocentní sazbou DPH i v případě, že by unijní dohodu vetovalo Polsko. Bez souhlasu polského ministra by však v roce 2008 podražilo dálkové vytápění domácností a opravy bytového fondu, kde by sazba DPH vzrostla.

Naopak v případě jednomyslné dohody by byla výjimka na opravy prodloužena do roku 2010 a vytápění by zůstalo trvale ve snížené sazbě.

"Našli jsme takovou cestu, která zajistí, že se po roce 2007 nezdraží většina bytové výstavby a výstavba rodinných domů," řekl Sobotka. Podrobnosti hodlá oznámit na tiskové konferenci v neděli odpoledne.

Souhlas s návrhem rakouského předsednictví již prý dnes oznámil rakouskému ministrovi financí.

Na páteční tiskové konferenci čeští politici tvrdili, že chtějí dosáhnout, aby se v polovině roku 2007 opět otevřela debata o povolení snížené sazby DPH v oblasti bydlení. Návrh Rakouska od úterního jednání ministrů financí EU blokovalo ČR, Polsko a Kypr. Ostatních 22 zemí EU dohodu podpořilo, nutná je však jednomyslná shoda. Zástupci Polska i Kypru již dříve uvedli, že kompromis je možný.

Zvýšení DPH na bytovou výstavbu by podle ekonomů i stavebních firem znamenalo zdražení nových bytů a rodinných domů o statisíce korun. Pro stavební trh by to prý znamenalo až tříletý útlum. Zatímco v roce 2007 by stavebnictví rostlo o desítky procent a firmy by hromadně najímaly další pracovní síly, aby stihly co nejvíce bytů postavit a zapsat do katastru nemovitostí, v roce 2008 by nastal propad a propouštění, uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.

ČTK

obsah | Česká republika