Desítky lidí demonstrovaly proti dlouhé zimě

V Praze se nekonají jen demonstrace zdravotníků proti ministru zdravotnictví Davidu Rathovi. Náměstím Míru v Praze se ve středu v odpoledních hodinách nesla hesla v "protizimním" duchu. "Máme zmrzlé ruce!", hlásala asi padesátka demonstrantů. Petici za vykázání zimy z hlavního města chtějí organizátoři předat pražskému primátorovi Pavlu Bémovi.

Z mikrofonu se ozývalo: "Kdo za to může? Zima do Prahy nepatří. Dost bylo doby ledové!" Dva mladící se dokonce svlékli i do spodního prádla a hrdinně pochodovali s davem.

Namísto avizovaného pochodu na Mariánské náměstí k Magistrátu hlavního města Prahy průvod třikrát obešel náměstí. Akci pořádalo sdružení Děti sídlištní recese.

Dost bylo zimy, máme z ní jen splíny!

Vesměs mladí lidé chtějí touto demonstrací dát veřejně najevo svůj nesouhlas se "smutným" ročním obdobím, kdy květiny nerostou, ptáci nezpívají a krajinu dusí bílá peřina.

Pro demonstranty za tři roční období - jaro, léto, podzim - i sympatizanty s "Ligou proti zimě" ovšem meteorologové nepřinášejí příznivé informace. Ve čtvrtek má opět hustě sněžit a poslední slovo Paní zima dá asi až za několik týdnů. Lidové pranostiky nelžou: Duben, ještě tam budem!

Zima začala už koncem listopadu, první sníh napadl nezvykle už na začátku prosince. A na mnohých místech ČR od té doby neroztál.

NOVINKY

obsah | Česká republika