Mistr světa v sumó otevřel v Praze tréninkové centrum

Čeští zápasníci sumó udělali další krok k plánovanému zisku titulu mistrů světa v týmech, na který chtějí zaútočit příští rok v listopadu na světovém šampionátu v německé Riese. Za účasti amerického mistra světa Emanuela Yarbrougha dnes v Praze na Strahově slavnostně otevřeli reprezentační tréninkové centrum sumó, které se mimo jiné pyšní originálním japonským kruhovým zápasištěm (dohjó).

"Opouštíme provizorní stadium a začíná nám nová etapa. Tohle je přesně to, co jsme potřebovali. Dobré podmínky," řekl v krátkém projevu předseda Českého svazu sumó Jaroslav Poříz. Spolu s Yarbroughem a šéfem ČSTV Vladimírem Srbem pak pokřtili povrch dohjó pravým japonským saké a solí na znamení očištění těla a duše zápasníků.

Výstavba pražského reprezentačního centra sumó údajně stála přes 1,5 milionu korun a na zápasiště se vešlo více než deset nákladních vozů materiálu. Vzorky písku a pravé lávové hlíny, která extrémně rychle tvrdne, Poříz osobně sbíral v různých profesionálních stájích po celém Japonsku.

"Potom jsme je porovnávali s horninou dostupnou v tuzemsku a nakonec našli nejvhodnější nedaleko Prahy. Není sice úplně ideální, trochu se drolí, ale je to úplně o něčem jiném než dosud," popsal předseda svazu zrod strahovského zápasiště. Podobně už využívají borce sumó v Jilemnici na Semilsku, kde bylo před třemi lety otevřeno vůbec první tréninkové centrum s pravým dohjó mimo Japonsko, kolébku bojového umění staršího více než čtyři tisíce let.

"Základ národního týmu se však rekrutuje z Prahy, a proto jsme chtěli zajistit optimální tréninkové podmínky i v metropoli, aby se reprezentanti mohli zlepšovat," doplnil Poříz na vysvětlenou.

Více než tři a půl metráku vážící Yarbrough, nejtěžší zápasník v historii sumó, přemohl bolest v kyčli a svolil ke dvěma exhibičním zápasům. Soupeři mu byli žáci třetí třídy pražské americké školy, kterých se na dnešní ukázce sumó v rámci výuky o Japonsku sešly na Strahově zhruba čtyři desítky.

Hrobové ticho a vyděšené oči z mohutné postavy světového šampióna z roku 1995 nakonec vystřídala zvědavost a ani jeden z malých odvážlivců z boje neutekl. Yarbrough sice oba zvedl ze země jako pírko, pak však demonstrativně vycouval z kruhu na znamení vlastní porážky.

LIDOVKY

obsah | Česká republika