První nález dinosaura v Česku

Malý, ale náš. Tak okomentoval nález první dinosauří zkameněliny na českém území paleontolog Oldřich Fejfar. Vědcům se totiž nedávno dostala do rukou zkamenělina levé stehenní kosti dinosaura. Jde o vůbec první nález podobného druhu v historii české paleontologie.

Na kosti jsou zřetelné zářezy od zubů pravěkých žraloků. "Jsou to pozůstatky dinosaura menšího vzrůstu, mezi dvěma až třemi a půl metru. S jistotou můžeme říct, že jde o býložravce, který žil ve svrchní křídě, tedy před zhruba 94 miliony let," popisuje ještěra Fejfar. Vzhledem k tomu, že jde o naprosto unikátní objev, tají vědci přesné místo nálezu. "Mohu říci, že kost byla náhodně nalezena v okolí Kutné Hory. Pokračujeme ale ve výzkumu, a byli bychom neradi, kdyby se na místo začali stahovat různí sběratelé," zdůvodnil paleontolog Martin Košťál rozhodnutí místo nálezu nezveřejnit.

Historický výlet do lomu

Asi čtyřiceticentimetrovou kost našel při hledání drobných fosilií nedaleko Kutné Hory lékař Michal Moučka. "Vydal jsem se se svými dvěma dětmi do lomu hledat zkameněliny," vzpomíná Moučka na chvíli, která se zapíše do dějin české paleontologie. "Když jsme už pomalu mířili domů, zahlédl jsem z písku vystupovat cosi, co upoutalo mou pozornost. Chtěl jsem to zvednout a s překvapením jsem zjistil, že to je zkamenělá kost."

Moučka kost očistil a pro jistotu ji zanesl odborníkům na pražskou přírodovědeckou fakultu. "Na první pohled jsme věděli, o co jde," tvrdí Košťál. "Je to jednoznačně stehenní kost menšího dinosaura, žijícího na souši. Ihned jsme se s panem Moučkou domluvili a začali pracovat na expertize." Ta přinesla překvapivé výsledky.

Jde o dospělého ještěra, podobajícího se iguanodonovi, živícího se rostlinnou potravou a pohybujícího se převážně po čtyřech. Takoví na Zemi žili před téměř sto miliony let. Problém ale je, že to nebylo v místech, kde se nyní nachází Česká republika. Kost je viditelně poškozená od zubů pravěkých žraloků. Tělo ještěra zřejmě unášely mořské proudy, kde jej ohlodaly dravé ryby, až nakonec bylo vyplaveno na břeh.

"Podle všeho šlo o pravěkou formu žraloků, podobných vzrůstem a velikostí dnešním žralokům citronovým. Objevili jsme i další otisky zubů, ty ale mohou patřit mořským ještěrům," doplňuje paleontolog Martin Mazuch další osudy prehistorického tvora.

Tělo uvízlo na mělčině v deltě řeky ústící do moře, kde nakonec zůstalo. Jisté ale není, zda celé, nebo jen jeho část, která se oddělila. V tom případě už další nález české vědce nečeká. Vše by ale příští rok na jaře měl prokázat hlavní výzkum.

Kost patří nálezci

Ačkoli jde o předmět nevyčíslitelné hodnoty, jako nálezci patří Michalu Moučkovi. "S paleontology jsem domluvený, že vyrobí dva sádrové odlitky pro přírodovědeckou fakultu a Národní muzeum," řekl Moučka. "Zatím jsem o tom nepřemýšlel, ale kost prodávat asi nebudu."

PAVEL VOKATÝ

obsah | Česká republika