Začalo řádné digitální vysílání, zatím jen pro Prahu

V České republice dnes začalo po pěti letech zkušebního provozu řádné digitální vysílání. Za pomoci přístrojů zvaných set-top boxy mohou lidé naladit tři programy České televize, soukromou Novu a pět stanic Českého rozhlasu.

Zpočátku je vysílání možné zachytit v Praze a okolí, na jaře příštího roku přibudou Brno a Ostrava a možná další velká města. Ve výhledu několika let by měl signál zasáhnout podle plánu Českých radiokomunikací 97 procent obyvatel.

V první fázi tak digitální vysílání pokryje 13,5 procenta území a 19 procent obyvatel, tedy zhruba 1,9 milionu lidí. Po rozšíření signálu do Brna a Ostravy by měla mít přístup k tomuto způsobu vysílání třetina obyvatel ČR. Televizní a rozhlasové vysílání je v současné době šířeno prostřednictvím analogových kmitočtů.

Revoluční změna

Česká republika stojí před postupným přechodem z analogového na digitální vysílání, který by měl být podle představ zemí Evropské unie završen před rokem 2012. Digitální vysílání má lidem přinést vyšší kvalitu obrazu i zvuku, více podrobných informací o vysílaných pořadech či kvalitnější teletext. U lépe vybavených set-top boxů bude možné také například posílat maily, sázet či třeba hlasovat v televizních anketách.

Ředitel techniky ČT Rudolf Pop dnes novinářům řekl, že na druhou stranu zpočátku nebudou součástí digitálního vysílání některé vymoženosti, na něž jsou mnozí diváci nyní zvyklí. "V první fázi nebude fungovat duální vysílání pořadů ve více jazykových verzích a také formát 16:9," uvedl Pop.

Televizní programy ČT1, ČT2, ČT24 a Nova a rozhlasové stanice ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava a nové stanice Rádio Česko, D-Dur a Leonardo jsou součástí digitální sítě provozované Českými radiokomunikacemi (ČRa). Podle provozního ředitele ČRa Martina Roztočila je to poměrně velký krok v digitálním vysílání v ČR.

V současné době existují ještě dvě další sítě, ovšem zatím pouze ve zkušebním provozu, které provozují společnosti Český Telecom a Czech Digital Group (CDG). Předseda představenstva CDG Leoš Pohl dnes ČTK řekl, že s optimistickým výhledem by mohlo řádné komerční vysílání televizí a rádií v jejich síti začít za rok, se střízlivým odhadem na jaře roku 2007.

Podle mluvčího Českého Telecomu Vlastimila Sršně nemá firma začátek řádného provozu sítě zatím stanoven. "Technicky jsme v této chvíli připraveni, ale chybí nám zákazníci, kteří vzejdou z licenčního výběrového řízení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání," uvedl Pohl v souvislosti s tím, že zatímco síť radiokomunikací rada vyhradila právě pro zájem veřejnoprávních médií, o programovém složení dalších dvou sítí rozhodne rada v tendru. Licenční řízení rada zahájila loni v listopadu, zatím však žádné licence neudělila; zřejmě rada čeká na přijetí novely vysílacího zákona. Od roku 2007 by v ČR mělo být k dispozici šest digitálních sítí, v nichž by mohlo vysílat až 24 celoformátových, tematických a regionálních volně šiřitelných TV programů plus další rozhlasové stanice.

ČTK

obsah | Česká republika