Česko se stane mozkem obra DHL

Světová jednička v přepravě zásilek, firma DHL, včera poodkryla své plány v České republice. Šestnáctimiliardová investice, která s novou žlutočervenou hlavičkou DHL míří do Prahy, slibuje Česku nebývalý rozvoj v oblasti informačních technologií.

"Otevřeme Česku dveře na trh informačních technologií, bude to velký skok," říká šéf projektu v Praze Alex Pilař. "Právě jsem se sešel s šéfy IT firem v Česku a utvrdilo mě to v tom, že uspějeme."

Praha bude pro DHL jedním ze tří vrcholů jeho globální sítě. Teprve před rokem a půl firma dokončila stavbu řídicího centra pro Asii v malajském Kuala Lumpuru. Ročně gigant DHL investuje do rozvoje a údržby svých řídicích systémů 1,2 miliardy eur. Jeho nový majitel, německá Deutsche Post, navíc rychle rostoucí firmu spojil s dvěma konkurenty. Evropská centrála, kterou má dosud v Londýně, přestala stačit. Levnější bylo vydat se na východ.

Jakmile sem přesídlí tým z Británie, začne DHL nabírat experty na telekomunikace, programátory, administrátory sítí a databází. Už příští rok by pro pražské centrum DHL měly pracovat čtyři stovky lidí. Práci tam najdou hlavně vzdělaní lidé.

"Na osmdesát procent míst potřebujeme lidi s vysokou školou," dodává. Na pražském Chodově nedaleko dálnice na Brno už rostou budovy, odkud bude DHL řídit veškeré evropské aktivity. Logistický obr by své pražské centrum měl otevřít za sedm měsíců. Rekordně rychlý byl i při svém rozhodování.

"Investoři do strategických služeb většinou váhají delší dobu, DHL se rozhodlo během osmi měsíců," říká Jana Víšková z vládní agentury CzechInvest, kter á zajistila pro DHL investiční pobídky. Kromě slevy na daních poskytne stát firmě čtvrtinu částky na školení lidí. Velká část z 16 miliard, které tu DHL během pěti let proinvestuje, padne na počítačové vybavení. Firma už si vybrala jako hlavní dodavatele firmy Cisco, Hewlett Packard a IBM.

DHL se tak zařadila mezi vůbec největší investory, kteří do České republiky kdy přišli. Hodlá tady investovat dokonce víc, než kolik do mladoboleslavské automobilky přinesl německý Volkswagen. Výše investice překvapila i vládní agenturu CzechInvest, která největšího expresního přepravce na světě do země lákala celých osm měsíců. CzechInvest až dosud věřil, že půjde o pět miliard korun.

"To jsme nečekali, takto se dá DHL považovat za Toyotu v kategorii investorů do strategických služeb," říká mluvčí agentury Jana Víšková. Podle poradenské firmy Ernst & Young jde o největší projekt v oblasti počítačových služeb, které Evropa zažila za poslední dva roky. Centrála, kterou firma už začala stavět na pražském Chodově nedaleko dálnice na Brno, má nahradit dosavadní menší řídicí centra, jež má DHL ve švýcarské Basileji a další v Británii. Nové centrum bude monitorovat a prostřednictvím počítačů řídit zasílání expresní pošty po celém kontinentu a spravovat firemní sítě ve všech evropských zemích.

"Podobné centrum má DHL už jen za oceánem v malajském Kuala Lumpuru a v USA," dodává Víšková. Šéfové DHL včera oznámili, že nové centrum otevřou už příští rok v květnu. Tentýž rok už by v něm měly pracovat čtyři stovky lidí a později až tisíc zaměstnanců. Hledat přitom budou převážně vysoce kvalifikované lidi v oboru informačních technologií.

"Na získání tohoto projektu je dobře patrné, jak bylo důležité, že jsme systém investičních pobídek rozšířili i na oblast strategických služeb," pochvaloval si nedávno příchod poštovního obra ministr průmyslu Milan Urban. DHL založili tři američtí podnikatelé v roce 1969. Po několika změnách majitelů ji loni zcela ovládla německá Deutsche Post, která ji spojila s firmami Danzas a Euro Expres a vytvořila světovou jedničku. V Česku funguje DHL od roku 1991.


Největší investice do nové výroby v Česku

1. Toyota Peugeot Citroën Automobile, 36,5 2000 mld., Kolín
2. LG. Philips Displays, 16,9 3250 mld., Hranice na Moravě
3. DHL, 16,0 1000 mld., Praha
4. Volkswagen (Škoda Auto) - motorárna, 15,3 700 mld., Mladá Boleslav
5. Bosch Diesel, 6,2 1485 mld, Jihlava
6. Toray Textiles Central Europe, 4,0 340 mld., Prostějov
7. Denso Manufacturing, 3,7 936 mld., Liberec
8. Panasonic Mobile & Automotive, 3,6 1182 mld., Pardubice
9. Nemak Europe, 3,5 1361 mld., Most
10. VDO Česká republika, 3,2 1900 mld., Brandýs nad Labem

PAVLA NOVÁKOVÁ

obsah | Česká republika