Češky mají nejméně dětí ze všech Evropanek

Češky mají v průměru nejmenší počet dětí v Evropské unii. Vyplývá to ze statistiky, kterou v pondělí zveřejnila Evropská komise při příležitosti blížícího se mezinárodního dne žen.

Na jednu ženu v ČR připadá v průměru 1,22 dítěte, zatímco například "nejúspěšnější" Irky mají v průměru zhruba dva potomky. O mnoho lépe než zástupkyně českého něžného pohlaví na tom nejsou ani Slovenky, na které připadá 1,24 dítěte.

Naopak, navzdory prodlužujícímu se průměrnému věku prvorodiček, se Češky řadí k ženám, které mají na evropské poměry své první dítě relativně brzo. V roce 1994 to bylo již v necelých 23 letech. O deset let později se sice průměrný věk prvorodiček prodloužil až na 26,3 roku, ale české ženy stále patří mezi nejmladší matky. Mladší jsou jen ženy v pěti členských státech EU, mimo jiné i na Slovensku.

Češky se ale od průměrných Evropanek liší i v jiných ohledech. Spolu s Britkami totiž patří mezi jediné, které ve vzdělanosti nepřevyšují muže. Zatímco v Česku má střední vzdělání 89,8 procenta žen ve věku od 20 do 24 let, stejně vzdělaných mužů je jen o jeden procentní bod více. V rámci celé EU je však tento případ velmi ojedinělý. Ve většině členských států totiž ženy se středním vzděláním, co do počtu, převyšují své mužské protějšky.

ČTK

obsah | Česká republika