Den NATO přilákal v Ostravě tisíce lidí

Ostravsko se v sobotu stěhovalo na mošnovské letiště. Čtvrtý ročník akce Den Nato v Ostravě přilákal neuvěřitelných čtyřicet tisíc návštěvníků, což u jednodenní akce představuje v kraji rekordní počet. Obrovské číslo sdělili pořadatelé monstrózní akce, občanské sdružení Jagello 2000.

"Vloni přišlo zhruba dvacet tisíc. Podle toho, kolik policisté zaznamenali v okolí vozů a co říkali piloti, kteří mumraj sledovali z výšky, tak předpokládáme dvojnásobný počet lidí," vysvětlil předseda sdružení Zbyněk Pavlačík s tím, že k rekordní návštěvnosti jistě přispěl bezplatný vstup.

Lidi nejvíce lákal radarový letoun včasné výstrahy AWACS, který monitoruje pohyb letadel v okruhu stovek kilometrů. V Mošnově si ho poprvé v České republice mohli prohlédnout i zevnitř. Však se také od vstupu do letadla vytvořila fronta dlouhá několik stovek metrů.

"Čekali jsme tady přes dvě hodiny. Ale příště až AWACS uvidíme v televizi, tak si můžeme říci, že jsme byli uvnitř," uvedl Václav Kocián z Ostravy.

Vojáci předváděli profesionální práci

Program lákal mnoha výstupy. K vidění například byla mistrovská pilotáž bojového vrtulníku Mi-24, vojáci ukázali přepadení patroly a polští výsadkáři zaujali svým bojovým uměním.

"Akce se účastní téměř 400 vojáků a předvádíme přes 70 kusů techniky," sdělil Zdeněk Kroutil z velitelství společných sil. K zajímavosti přehlídky přispělo i zapojení dvou stovek hasičů, policistů, celníků či členů vězeňské služby.

"Cíl akce spočívá v ukázce práce profesionálů, aby lidé viděli, jak máme vycvičené vojsko," řekl Kroutil.

Nesnadná dopravní situace

Návštěvníci byli z akce nadšení, nejdříve si však museli protrpět příjezd do Mošnova. Cesta z Ostravy trvala zhruba hodinu, tedy dvojnásobek obvyklého času. Stojící automobily obsadily všechna parkoviště i silnice v okolí. Od komunikace vedoucí ke Studénce pak museli lidé i s dětmi ujít až tři kilometry, mezi stojícími vozy se složitě proplétala také sanitka. Napilno proto měli policisté z Příbora, do jejichž rajónu Mošnov spadá.

"Řešili jsme pět nehod, naštěstí bez vážnějších následků," informoval velitel obvodu Luděk Hudeček. O problémech s parkováním věděli i pořadatelé.

"Jenže takový nápor návštěvníků nelze zvládnout. Snad jedině kdyby se k letišti postavila dálnice," povzdychl si Pavlačík a přiznal, že organizátoři již myslí na další ročník. "Už je téměř naplánován, tak úspěšná akce musí pokračovat," dodal Kroutil.

JOSEF GABZDYL, PRÁVO

obsah | Česká republika